Hrvatska opet bez stava, sindikalac kaže: 6 tjedana živjeti u kamionu, to je suludo

“Umjesto da zauzme stav, Hrvatska je prihvatila inicijativu nekoliko članica EU-a kojom bi se znatno otežali uvjeti rada vozača kamiona na dužim turama. Time je pokazala kako ne brine za svoje radnike”, rekao je u Studiju 4 predsjednik Sindikata hrvatskih vozača Miljenko Gočin.

Miljenko Gočin objasnio je da se po sadašnjim pravilima vozači najkasnije nakon tri tjedna moraju vratiti u svoju državu. Na snazi je i pravilo da vozači redoviti 45-satni tjedni odmor ne mogu raditi u vozilu s ležajem nego odraditi skraćeni odmor pa onda ostatak nadoknaditi kod kuće. Mlađe članice EU-a na čelu s Estonijom, Rumunjskom i Bugarskom predlažu sljedeće: period od tri tjedna udvostručuje se, a redoviti tjedni odmor može se odraditi i u vozilu.

“To je suludo jer 6 tjedana živjeti u kamionu je apsolutno nevjerojatno. Hrvatska je trebala zauzeti stav o toj temi, ali se nažalost priključila zemljama koje prihvaćaju te promjene i zemljama kojima očito njihovi vozači nisu bitni i dopuštaju njihovu eksploataciju.”, rekao je Gočin. U obrazloženju stoji, ističe, da se zbog dužine puta vozači ne mogu vratiti u roku tri tjedna.

“Što se tiče odmora. Rekli su da su današnje kabine moderne i da se u njima može živjeti i kako ne postoje sigurna parkirališta gdje bi vozači mogli ostaviti svoja vozila i otići prespavati u motel.”, objasnio je. Ovakva pravila ocijenio je štetnim. Uvjeren je da do promjena ipak neće doći jer da u Uniji postoje članice koje razumiju ovu problematiku i vode računa o svojim radnicima. Gočin je istaknuo da u Hrvatskoj nedostaje vozača kamiona i kako sindikat aktivno radi na obrazovanju novih kadrova, ali i zadržavanju postojećih.

Facebook Komentari