Pavić objašnjava informaciju da je prvog dana trgovanja dionicama Leda gubitak mirovinskih fondova 200 milijuna kuna

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je zabrinutost zbog informacija da je prvog dana trgovanja dionicama Leda gubitak mirovinskih fondova 200 milijuna kuna. Grujić se pita jesu li u opasnosti mirovinski fondovi, ali i isplate mirovina. Na takve navode u nedjelju je odgovorio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

“Ono što bih svakako htio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene. Održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna. I to prvog i drugog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se neodgovorno prema hrvatskim građanima”, rekao je Pavić u izjavi medijima.

“Naime, drugi stup ima vrijednsot od 88 milijardi kuna. Tri četvrtine toga je u državnim obveznicama, a ostatak je u različitim dionicama, vrlo konzervativno ulagan i njihov godišnji doprinos je između 4 do 5 milijardi kuna. Prema tome, mirovine su apsolutno neupitne, isplata je neupitna i održivost sustava mirovina je sigurna”, objašnjava.

Ministar dodajeu da su u stalnom kontaktu s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova koji su već na vrijeme osjetili krizu u Agrokor.

“Riješili su se većine dionica, ostalo je nešto malo dionica Leda i Belja, ali itekako mogu reći da je ulaganje u dionice i drugi fond dugoročna stvar. Na nekim dionicam se dobiva, na nekima gubi. Portfelj je konzervativno ulagan, diverzificiran i ne vodi u pitanje niti doprinose niti isplatu mirovina. Gubitak koji se nažalost dogodio je u vrijednosti koja je puno, puno manja od doprinosta”, rekao je Pavić.

Cjelovitu mirovinsku reforme Pavić je najavio za iduću godinu.

Vlada razmišlja da zaledi drugi stup?

“Cjelovita mirovinska reforma ide iduće godine”, prenosi N1.

Share This Article