Lovrinović se obratio umirovljenicima s pitanjem znaju li da su izgubili pola milijarde na Ledu – svojih “ušteđenih” novaca

Saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u objavi na fb-u upitao je umirovljenike znaju li za ulaganja mirovinskih fondova u Ledo.

PENZIONERI, ZNATE LI ZA OVO?

Pred sam Božić 2012.g. Ledo je, kao dio koncerna Agrokor, obavio dokapitalizaciju emitirajući 93750 dionica koje su prodane po 8000 kuna. Mirovinski fondovi su kupili 70% ukupne emisije,dakle 65600 dionica plativši Ledu za njih ukupno 525 milijuna kuna.

Nastupom krize u Agrokoru dionica počinje padati, a posebno 3.11.2017.g. kada se srozala na 603 kune. Toga dana vrijednost tih kupljenih dionica, u posjedu mirovinskih fondova, iznosila je 39,572.000 kuna. Dakle, izgubili su 485,428.000 kuna.

Preciznije rečeno, umirovljenici su ostali bez tog iznosa novca za svoje buduće mirovine i to iz drugog mirovinskog stupa.
Koliko sam uspio vidjeti obvezni mirovinski fondovi su od početka krize Agrokora minimalno smanjile svoj udio vlasništva u Ledu jer nitko nije htio kupovati dionice, pa je ovaj izračun prilično točan..

No, nisu svi oko tog zabrinuti, Tako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ne doživljava ovo kao nešto važno rekavši:

“Ono što bih svakako želio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima”

Ima čovjek pravo, pola milijarde gubitka i nije neki novac za onoga tko ne razumije kako se on zarađuje.

Zato stalno govorim i ponavljam da se novcem penzionera mora upravljati odgovorno i ne izlagati ih riziku. Mirovinski sustav je ugrožen i mora se reformirati. Mirovinski fondovi moraju penzionerima položiti račune za ovaj promašaj.

Pavić objašnjava informaciju da je prvog dana trgovanja dionicama Leda gubitak mirovinskih fondova 200 milijuna kuna

Share This Article