Puigdemont se obratio iz Belgije: EU mora shvatiti da je borba Katalonaca za neovisnost zapravo borba za vrijednosti poput slobode, demokracije, nenasilja

Španjolska civilna garda pretražila je u utorak ujutro lokalna sjedišta katalonske policije, u sklopu istrage o referendumu o neovisnosti kojega je Madrid proglasio neustavnim. Katalonski čelnik Carles Puigdemont, koji je od jučer u Bruxellesu, iz Belgije se obratio javnosti.

“Podupiremo naše državne službenike koji i dalje pokušavaju izvršavati svoje dužnosti. I na kraju čekaju nas izbori koje je raspisala španjolska Vlada i na to gledamo kao na demokratsku mogućnost. Nismo prestrašeni, ne bojimo se izbora. Izaći ćemo na izbore i dati odgovor španjolskoj vlasti i cijeloj međunarodnoj zajednici. Tako moramo rješavati naše sukobe, ne zatvaranjem ljudi, nego na demokratski način. Poštovat ćemo rezultate izbora 21. prosinca bez obzira na rezultat. Želim postaviti pitanje hoće li španjolska država poštovati rezultate izbora ili ne. Ja inzistiram na tome, na pitanju španjolskoj Vladi jesu li spremni prihvatiti rezultate izbora”, kazao je Puigdemont.

Poslao je poruku i međunarodnoj zajednici.

“Želim poručiti međunarodnoj zajednici posebno Europskoj uniji sljedeće: morate shvatiti da je borba Katalonaca za neovisnost zapravo borba za vrijednosti poput slobode, demokracije, nenasilja… To je borba protiv stava španjolske vlade koju obilježava nasilje i ne dijalog. Oni šalju ljude u zatvor, poznaju samo represiju, tome treba stati na kraj, zato što će svi u Europi platiti cijenu. Želim poručiti Kataloncima da budu spremni na dug proces. Suočeni smo s državom koja poznaje samo represiju. Naše oružje je dijalog”, kazao je.

Dodao je kako nije u Belgiji da bi tražio azil, već da je u Bruxellesu kao sjedištu Europe. Poručio je kako je dio katalonske vlade otputovao u Bruxelles kako bi ukazao na problem Katalonije u srcu Europe, prenosi N1.

Facebook Komentari