HRT: Politički brak Bandić-Esih-Hasanbegović u krizi zbog lex. šerifa

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova prihvatili su zaključak oporbenih klubova zastupnika kojim se protive izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. lex šerif.

U zaključku Skupštini se predlaže da pozove Vladu da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure i potpuno odustane od ovakvih izmjena. Predlagači smatraju da izmjenama zakona općinski načelnici, gradonačelnici i župani postaju praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela gube ključnu polugu kontrole izvršne vlasti koju im daje mogućnost odbijanja proračuna. Upozoravaju da se time ozbiljno ugrožava demokracija na lokalnoj razini.

Politički brak Milana Bandića s Bruhom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem u Zagrebu očito je u krizi. Neovisni za Hrvatsku priklonili su se oporbi i glasovali protiv tzv. lex šerif. Krajnja ljevica i desnica zajedno su dignule ruke u zrak protiv izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi. Mišljenje je za Vladu neobvezujuće, no zanimljivo je da je protiv Zakona u skupštini bio i HSLS.

Prije točke o lex šerifu izglasovan je sporazum o pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom Zagreb, što je prvi korak za dobivanje sredstava iz europskih fondova.

Predsjednik skupštine izrazio je nezadovoljstvo jer glavni grad još nema plan te najavio sjednicu 20. studenoga na temu – otpad u gradu Zagrebu. Opće je poznato da je gorući problem Grada Zagreba rješavanje pitanja otpada, kazao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ovo se brza, nema razloga da ovaj sporazum bude, ali ima razloga da konačno građani Zagreba znaju kako će se otpad u gradu rješavati, da se krene rješavati i da konačno zaista ono što plaćamo za otpad, plaćamo prema količini koju proizvodimo, a ne prema kvadraturi stana, rekla je zastupnica u Gradskoj skupštini Anka Mrak Taritaš, piše HRT.

Facebook Komentari