Glasovac: Pozivanjem Manolića i Mesića samo ismijavaju i sprdaju se povjerenstvom i s javnošću

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac posljednju se godinu čvrsto nametnula u stranačkim, ali i saborskim redovima.

U velikom intervjuu za tportal Glasovac je bez dlake na jeziku pristupala i stranačkim temama.

Prijedlog novog Statuta SDP-a ovih je dana dočekan na nož u dijelu stranke, prije svega zbog odredbi koje idu na ruku predsjedniku stranke. Kako komentirate taj prijedlog Statuta?

Vidjela sam ga u medijima i prvo pomislila da SDP-u netko podmeće. Ukoliko je to vjerodostojan dokument, moram priznati da sam iznimno razočarana. Mogu samo reći – jao majko, što nam je to trebalo. Takva pravila neće dodatno demokratizirati i otvoriti SDP, to nije nešto što će SDP učiniti boljom strankom nego će nas vratiti korak-dva natrag. Njime predsjednik zaista dobiva faraonske ovlasti čime se u bitnome automatski smanjuju ovlasti svih drugih tijela, a o članstvu da ne govorimo.

Koliko ste zadovoljni kako Davor Bernardić vodi SDP?

Stranka nije samo Davor Bernardić, ali me zabrinjava rejting njega kao predsjednika. SDP se ne prilagođava dovoljno brzo i uspješno društvenoj, pa i političkoj situaciji, ali ni očekivanjima naših simpatizera i glasača. Gubitkom parlamentarnih izbora jasno nam je iskazano nepovjerenje. Naši članovi su stoga na unutarstranačkim izborima birali nešto novo. Birali su ideju kako ćemo sve promijeniti, ponajprije sebe. Sada je prošlo već dosta mjeseci da mogu reći da opet ne odgovaramo dovoljno brzo na očekivanja naših članova, a ni naših građana.

Da li je to sve krivica Bernardića i ljudi s kojima se okružio ili svih članova stranke?

Različite razine odgovornosti nose različitu težinu bremena. Članovi su u ovoj situaciji najmanje krivi. Da, odgovornost leži na svakome od nas, ali najveća leži na onima koji vode stranku, a to je predsjednik, Predsjedništvo i Glavni odbor.

Slažete li se sa stavom Bernardića da se protiv njega vodi medijska hajka?

Znam što su mediji, i u Zadru u 18 godina svog političkog aktivizma sam imala prekrasnih, ali i vrlo ružnih iskustava, koja su me povrijeđivala jer sam osjećala nepravdu medija prema sebi. Ali nikada mi nije palo na pamet kriviti za to medije. Mediji imaju razloge zašto rade to što rade. Mi moramo tražiti kanale kako ćemo naše stavove i politike jasno iskomunicirati. Ako to ne uspijevamo, možda se trebamo zapitati je li problem u kanalima koji to prenose ili u nama koji negdje griješimo. Nisam sklona kriviti druge za naše neuspjehe.

Jesu li Milanka Opačić i Mirando Mrsić trebali dobiti opomenu pred isključenje?

Ideja o isključivanju četiri saborska zastupnika zbog narušavanja ugleda stranke meni je bila skandalozna. Njihovo izbacivanje ne bi doprinijelo poboljšanju rejtinga stranke u javnosti, kao što tome neće doprinijeti ni jednoglasno izglasavanje povjerenja Bernardiću na Glavnom odboru. Građane ne zanima što mi mislimo o sebi, nego što radimo za njih. Protivnik sam toga da se stranački prljavi veš pere javno, ali ako netko smatra da je iscrpio sve mehanizme na stranačkim tijelima i želi upoznati javnost sa svojim stavovima, to je nešto za što smo se uvijek zalagali i nismo nikada branili. Neki visoki dužnosnici stranke su u prošlom mandatu na tjednoj bazi kritizirali rad tadašnjeg premijera i predsjednika stranke Milanovića pa nikome nije palo na pamet izbaciti ih.

Zašto se SDP odlučio na opoziv Vlade, s obzirom da je gotovo izvjesno da nećete imati većinu ruku za rušenje premijera Plenkovića i njegovih ministara?

Prilikom izglasavanja nepovjerenja ministru Zdravku Mariću, omjer snaga je bio 75:75. Znamo koji su zastupnici presudili. No, to što smo tada bili u manjini ne znači da nismo bili u pravu. Tome u prilog idu nove informacije koje se razotkrivaju ovih dana uz slučaj Agrokor. Odluka o zahtjevu za opoziv Vlade uslijedila je nakon što smo u četvrtak cijeli dan inzistirali da premijer dođe u Sabor i odgovori na određena pitanja. Budući se premijer nije udostojio doći, nema nam druge nego tražiti da se sve novonastale okolnosti oko slučaja Agrokor potpuno rasvijetle. Smatramo da bi neki potezi Vlade i njezinog povjerenika mogli dugoročno biti štetni za proračun, gospodarstvo i stanje u Hrvatskoj. Vlada je izgubila kormilo i kontrolu nad sudbinom Agrokora, a uz sudbinu Agrokora je usko vezana sudbina brojnih hrvatskih građana, bez da su to oni željeli i na to pristali. Stoga inzistiramo na odgovornosti Vlade.

Dobar dio oporbe podržava SDP-ovu inicijativu za opoziv Vlade, no što je sa SDSS-om i jeste li s njima razgovarali o eventualnoj podršci?

Razgovarat ćemo sa svima. Nemojmo zaboraviti da SDSS podržava Vladu i participira u vlasti. Tu okolnost treba uzeti u obzir. No, to ne znači da naš zahtjev nije opravdan i da neće proći. Jedna od zadaća oporbe je budno pratiti rad Vlade, propitivati, inzistirati i na kraju krajeva, vući poteze poput opoziva.

Ovaj tjedan burno je bilo i na pripremnoj sjednici istražnog povjerenstva za Agrokor. Zbog poziva Josipu Manoliću i Stipi Mesiću mogli su se čuti komentari da se povjerenstvo pretvorilo u lakrdiju. Zašto se nakon što su preglasani SDP-ovi članovi nisu ustali i napustili rad povjerenstva?

Mi smo inicirali osnivanje saborskog Povjerenstva. HDZ se opirao. Nakon što smo izbor ustavnih sudaca uvjetovali povjerenstvom, pristali su. Ali opstruiraju njegov rad. Rad povjerenstva HDZ je zatvorio za javnost, odlučio da bez njih nema ni sjednica i onda kao konačni apsurd, odbijaju da prvo dođu svjedočiti Ante Ramljak i Todorić kao svjedoci aktualnih i po mnogima spornih događanja, nego pozivaju Josipa Manolića i Stipu Mesića. Tako samo ismijavaju i sprdaju se povjerenstvom i s javnošću. U ovom trenutku, nama kojima smo inzistirali na povjerenstvu bilo bi glupo i djetinjasto odustati na prvoj prepreci i reći – kupim svoje igračke iz pijeska, neću se s vama igrati. Mi i dalje dajemo šansu povjerenstvu. Jer smatramo da naši građani imaju pravo znati što se događa. HDZ nešto skriva i zbog toga opstruira.

Što je sljedeće u vašem političkom životu? Postoji li kod vas ambicija biti ministrica, premijerka pa čak i predsjednica?

Nikad ne reci nikada, ali u ovom trenutku mi to nije ni u primisli. Malo sam prazna i poljuljane vjere. Tražim novi smisao, recimo to tako. Teško mogu raditi poslove u koje ne vjerujem, u kojima ne znam što bih radila kada bi došla na određena mjesta, koji mi ne predstavljaju osobni i profesionalni izazov i u kojima procjenim da ne mogu biti učinkovita. Nakon izgubljenih izbora u Zadru odlučila sam da se više neću kandidirati ni za gradonačlnicu, a ni za čelnicu gradske organizacije. Posvetit ću se poslu saborske zastupnice i vidjeti što i kako dalje. S vremenom će se pokazati je li politički rad i dalje nešto za što mogu gorjeti, mogu li biti korisna društvu ili su me neki događaji, neuspjesi i procesi toliko razočarali da su prevelika prepreka mom daljnjem kvalitetnom radu.

Da sutra SDP pobjedi na izborima i da vam ponude mjesto ministrice obrazovanja, biste li pristali?

U ministarstvu sam radila jako puno, puno sam se trošila, bila sam svjesna da mi nitko neće pljeskati i da ću biti često kritizirana. Iako me to jako crpilo i trošilo, nije mi žao. Nikada ne bježim od odgovornosti ni od rada. Ne odustajem olako, sve dok u onome što radim vidim smisao. Ja ću društvu, pa I SDP-u uvijek pomagati ako i onoliko koliko to mogu. No, prihvaćati olako odgovorne funkcije, to ne, rekla je Glasovac tportalu.

Facebook Komentari