Zaista postoji uzrok i objašnjenje zašto nekoga kosa boli

Većina žena barem je jednom osjetila da ih “boli” kosa premda ona nema živaca i stoga podražaji ne mogu prolaziti kroz nju. No, bol koja kao da pulsira kroz kosu itekako je stvarna.

Za takvu pulsirajuću bol dijelom smo zaslužni sami, a dijelom je krivica u našem tijelu. Naime, zbog ne pranja kose ili pak vlasišta koje je prirodno puno ulja može doći do nakupljanja sebuma na vlasištu koje potom uzrokuje upalu i svrbež u folikulama vlasi.

No, ako odlučimo posvrbiti vlasište onda dolazi do otpuštanja citokina – malih kemikalija dodatno potiču upalu. S jačom upalom pojačava se i protok krvi na tom području, a to dovodi do pulsirajuće boli koju osjećamo u “kosi”, upozoravazadovoljna.hr

Također, na tu bol mogu utjecati i proizvodi za kosu. Prečesto i prekomjerno korištenje laka za kosu, šampona za suho pranje kose ili pak maski za kosu zadržava ulja i druge nakupine poput prhuti. Upravo to vrlo lako može iziritirati vlasište, pogotovo ako šampon ne prodire do prljavštine tijekom pranja kose.

I za kraj, jedan savjet – nikako nemojte kosu vezati u rep ili punđu kada vas “boli” te probajte češće prati kosu i koristiti proizvode koju su namijenjeni nježnom uklanjanju dodatnih ulja i nakupina s vlasišta.

Facebook Komentari