U Dubrovniku počinje dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”

U Dubrovniku počinje dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”, kojima je deblokiran Dubrovnik i oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Središnja svečanost bit će sutra u luci Gruž. Na prostoru luke Gruž građani će danas moći obići taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Republike Hrvatske, a navečer će se ispred crkve svetog Vlaha održati koncert Orkestra OS RH i klape Sveti Juraj.

Središnji dio proslave sutra će početi u 8 sati budnicom na ulicama Dubrovnika u izvedbi Orkestra OS RH. Slijedi svečani mimohod postrojbi od povijesne jezgre do luke Gruž, gdje će se održati i svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje 29. listopada 1992., kada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo. Na svečanosti će sudjelovati i akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje.

Očekuje se da će svečanosti nazočiti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, vojno redarstvena operacija “Oslobađanje juga Hrvatske” obuhvaća nekoliko akcija i operacija koje su počele u proljeće 1992. i trajale do listopada iste godine. Rezultat je bio deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija. Najveći doprinos tome dale su 1. i 4. gardijska brigada, a važna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika hrvatskih snaga. U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 četvornih kilometara ili osam posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Ta velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992., kada je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko.

Prvi opći napad na Dubrovnik i jug Hrvatske dogodio se 1. listopada 1991. godine, piše HRT.

Facebook Komentari