Čačić: Vladu jedino drži činjenica da s druge strane nema ničega

Gost Novog dana bio je predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić.

Jučer kad je INA priopćila da je značajno skočila neto dobit N1 televizija je saznala da je švicarski sud odbio hrvatski zahtjev za poništenje arbitraže. Što to govori o struci ili politici?

“Rekao bih da primarno govori o politici. Ako me netko podsjeti, a dovoljno sam dugo u biznisu i politici pa mislim da se puno sjećam, nikad mi nismo dobili nijedan spor. Bez obzira koje ga Vlade vodile, koje ekipe okupljale, lijevi ili desni… To pokazuje da mi imamo potpuno nekompetentne politike, i lijeve i desne koje nisu u stanju okupiti prvorazredne timove koji bi štitili naše interese. Ovu priču jako dobro poznam jer je to bio moj posao kao ministra, odnosi s MOL-om. Jeste li ikad čuli da sam ikad spominjao da ću s njima na sud? Niti spomenuo, kamoli da se igram s milijardama.”

Premijer Andrej Plenković kaže da je to naslijeđeni problem?

“Da, to jest. Ali doći ćemo mi i na njegove probleme. Ja sam upozoravao. Ovo je Vrdoljakovo maslo… To su novci građana Hrvatske! Išlo se da se uđe u rat s velikom europskom kompanijom. Imate situaciju da u ringu imate tranzicijski tim, polusposobne ministre, koji se ide tući s ljudima u top formi i naravno da dobiju batine.”

Što kažete na eventualni povratak Ivana Vrdoljaka?

“On je cijelu priču s HDZ-om realizirao uz pomoć Štromara i ekipe koji su bili spremni. HNS jednostavno ne postoji, to je pokušaj da se još nešto ugrabi kroz prodaju tuđih glasova. Tu je Vrdoljak uspio. Zašto je išao u to, vidjet ćemo. Je li bio prisiljen ili iz vlastitih interesa. Vrdoljak neće ući u Vladu jer sumnjam da će bilo tko u HDZ-u zdrave pameti to dopustiti. On će i dalje vući konce iz sjene, samo će sjena biti manja jer će biti predsjednik stranke.”

U medijima se pojavila informacija da ruski Rosnjeft želi ući u INA-u. Koliko je to realno?

“To je jedna opće poznata činjenica koja do sada nije javno izrečena. Bio sam s ministrom obrane Rusije supredsjedatelj rusko-hrvatske gospodarske komisije. Rusi naravno imaju veliki interes ovdje. Mi smo jedno ne veliko, ali zanimljivo tržište. S druge strane, Do sada Amerikanci ni mrtvi pa ni onda s Rusima, a sami se nikad pojavili nisu nigdje. Vidjet ćemo što će SAD. Dobro došli gospodo Amerikanci, pokažite svoje ponude. Oni uvijek tu nešto igraju, a ništa nisu napravili. Tako smo izgubili Siriju, Iran… To su nam Amerikanci skuhali… No ne znači da rusku ponudu odmah trebamo prihvatiti. Nisu svi Rusi Rusi, imate Sberbank i VTB. Sberbank tuži Hrvatsku zbog roll up kredita, a VTB sudjeluje u tom roll upu.”

Što s Plenkovićevom najavom o otkupu INA-e?

“Ne izađe se samo tako van, nakon izgubljenog spora, i veli mi ćemo kupiti. To je ispod razine čak i jedne ovako male države. To se drugačije radi. Što je od toga ostalo? Nitko danas ne zna da ta tema uopće postoji. To sve rađa stav da Vlada ne radi dobro. Zato nema potporu. Nju jedino drži činjenica da s druge strane nema ničega.”

Kako komentirate najavu oporbe za opoziv Vlade?

“Farsično. Iako je i ideja o stabilnoj većini farsična. Što je to stabilna većina? Ja mislim da kad Jandroković kaže stabilna većina, da se sam sebi smije.”

Zadnjih je dana veliku buru digao roll up ugovor Agrokora s kreditorima?

“Takvi ugovori su više-manje standard. To nisu pošteni ugovori, ali je i situacija kockarska. Ovo je jedna situacija koja je predvidiva, sasvim sigurno Vlada nije imala puno opcija, ona je morala napraviti to što je napravila. To je jedna od stvari kad se pokazalo da od Vlade ima neke koristi. Povukla je takav potez, je li mogla bolje, to je sad druga stvar. Ramljaka se smijeniti može, to je istina, ali jako skupo. Ugrađeni su sigurnosni mehanizmi.”

Ramljak je u ugovoru zaštićen imenom i prezimenom?

“To nema veze, može se zvati Štef Jura, to je tako svejedno. Zaštićen je onaj tko je tamo. Što Knighthead briga za HDZ, SDP… Što njih briga? Nikad nisu čuli za nas. Njih zanima poslovanje, stabilnost okvira u kojima rade. Zato je tu englesko pravo, a ne hrvatsko. Ne žele se izlagati rizicima hrvatskog pravosuđa, ne daj Bože.

Vi ste župan. Kako komentirate najavljeni “lex šerif”? Daje li vam veće ovlasti?

“Ne, ovlasti ne daje baš nikakve. Taj tko je to rekao je bedastoća. Zakon ne proširuje ovlasti, samo čisti neke stavke, a i to je bezveze. Cijeli zakon je nekog formalnog karaktera. Suštinski problem je da bi svaki šerif trebao imati neki revolver, neko oružje, ali ne s ćorcima. A oružje svakog čovjeka u izvršnoj vlasti je budžet. To je mehanizam s kojim on radi, to su sredstva. A sredstva su sva u Zagrebu. Zagrebu kao Vladi i kao Gradu Zagrebu.”

Facebook Komentari