Strava u Dugavama: U vrtiću petogodišnja djevojčica ubola se na vrh igle odbačene narkomanske šprice

Petogodišnja djevojčica ubola se na vrh igle odbačene narkomanske šprice tijekom boravka u dječjem vrtiću Tratinčica u Dugavama.

Nevina dječja igra i smijeh na igralištu ispred vrtića te kobne srijede 13. rujna za klince iz skupine Žabice pretvorila se u pravu noćnu moru. Djevojčica je ozlijedila kažiprst lijeve ruke i istoga dana zbrinuta u bolnici, no kako doznajemo, uznemireni roditelji još čekaju određene medicinske nalaze te i dalje strepe je li njihova kći zaražena.

Prema našim saznanjima, osnovni nalazi bili su u redu, no oni zapravo ne govore ništa zbog vremena inkubacije, odnosno perioda od ulaska virusa u tijelo pa do pojave prvih simptoma, a to kod hepatitisa B, primjerice, traje od 6 do 16 tjedana. Roditelji će tri mjeseca nakon ozljede tek dobiti prve prave nalaze.

A to znači samo jedno, strepnja od najgorega, iz dana u dan.

Hrpa dopisa

No roditelje je, osim samog događaja, kako doznajemo, najviše razočarao izostanak reakcija u vrtiću, ali i u Gradu. Objekt se, naime, nalazi u prizemlju stambene zgrade na adresi Svetog Mateja 73 i nije ograđen, odnosno nema kontroliran prostor za igru.

Cijeli slučaj odmah je prijavljen ravnateljici, ali i nadležnim gradskim tijelima, prije svega Uredu za obrazovanje, kako bi se žurno osigurao adekvatan i kontroliran prostor koji bi djeca mogla koristiti za igru, poput onoga u kojem borave djeca smještena u zgradi centralnog objekta DV-a Tratinčica.

Međutim, iz Gradske uprave na njihove molbe nije bilo nikakvog odgovora.

Majka ozlijeđene djevojčice zahtijevala je od ravnateljice da što žurnije riješi taj problem, no prema njenim riječima, vodstvo vrtića je prema tom problemu nastupilo poprilično nezainteresirano. Nakon toga sami su se obratili Uredu za obrazovanje i Uredu gradonačelnika. Dopis su poslali 22. rujna.

Nakon što je bilo kakav odgovor od Ureda izostao, roditelji ponovno šalju dopis uredima. Tada im se javlja pročelnik Miro Laco i objašnjava im da je njihov dopis koji je primio proslijedio 5. i 11. listopada pročelniku Ureda za obrazovanje Ivici Lovriću.

No, do danas ništa nije učinjeno.

Na ovaj problem, ali i uvjete u kojima radi vrtić jučer je na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine upozorila Bruna Esih, zastupnica Neovisnih za Hrvatsku, te upitala gradonačelnika Milana Bandića je li upoznat s ovim slučajem budući da su se roditelji u više navrata obraćali njegovim uredima.

Videonadzor

– Ovo mi je prvi glas o tome. Nikakve komunikacije u vezi s tim sa mnom nije bilo. Ispričavam se roditeljima. Sutra (danas op.a) ćemo posjetiti vrtić i ugraditi ogradu i videonadzor – poručio je Bandić.

No, sudeći prema fotografijama s različitih lokacija u gradu, postavljanje ograde oko jednog vrtića neće riješiti problem sve većeg broja odbačenih igala i šprica koje predstavljaju opasnost za sve prolaznike, a ponajviše djecu.

Park s dječjim spravama, ljuljačkama i vrtuljcima, s čije se jedne strane nalazi košarkaško igralište, a s druge tenisko, prošlog su tjedna, u noći s ponedjeljka na utorak posjetili nepoznati ovisnici o opijatima koji su svoje medicinske šprice nonšalantno odbacili na tlo. Desetak šprica prva je uočila uz kantu za smeće uz dječji pješčanik majka jednog vrtićkog djeteta, piše Jutarnji.

Facebook Komentari