Jakovčić o Kataloniji: Pod svaku cijenu spriječite novo krvoproliće na europskom tlu

Nakon što je katalonski parlament u Barceloni izglasao nezavisnost Katalonije od Španjolske, zastupnik u Europskom parlamentu, Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) poručio je kako španjolski, katalonski i briselski čelnici moraju pod svaku cijenu spriječiti novo krvoproliće na europskom tlu.

– Proglašenje Republike Katalonije u Barceloni i najavljeno suspendiranje katalonske autonomije u Madridu očekivani je rasplet krize u Španjolskoj. Kako je, na žalost, izostao bilo kakav dijalog između suprotstavljenih strana današnje će odluke dodatno otežati bilo kakav konstruktivan razgovor Madrida i Barcelone – kazao je Jakovčić komentirajući novo zaoštravanje u odnosima Madrida i Barcelone.

Sada je krajnji trenutak za odlučno reagiranje predsjednika Europske komisije Junckera i europskih političkih skupina kojima pripadaju čelnici vlada u Madridu i Barceloni, ističe Jakovčić.

– Daljnje ignoriranje ovoga konflikta od strane europskih institucija postaje krajnje zabrinjavajuće jer je riječ o krizi koja se zbiva unutar Europske unije. Želim vjerovati da još uvijek postoji prostor za dijalog Madrida i Barcelone. Uvjeren sam da bi se, uz snažan, izravni angažman službenog Bruxellesa, moglo pronaći rješenje za taj konflikt – naglašava zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu.

Očekuju nas vrlo neizvjesni dani pa i mjeseci, dodaje Jakovčić te podsjeća sve aktere u španjolskoj krizi na iskustva iz zadnjeg rata na europskom tlu u kojem je, prije samo dvadesetak godina, proliveno mnogo krvi.

– Stoga još jednom pozivam španjolske, katalonske i europske čelnike da pod svaku cijenu spriječe nova stradanja europskih građana – zaključio je Jakovčić, prenosi Jutarnji.

Katalonija je proglasila neovisnost, čekaju se izvanredne mjere Španjolske

Facebook Komentari