Pucar iz Podravke o trenutačnom stanju oko Agrokora: Mislim da smo na dobrom putu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održana je konferencija velikih dobavljača Agrokora o aktulanoj situaciji u tom koncernu.

Nalazite se u kući hrvatskog gospodarstva. Mi ovdje danas ne želimo braniti ni povjerenika Ramljaka, ni Vladu ni Sabor. Nas isključivo zanima gospodarstvo i samo ćemo pričati o interesima gospodarstva, rekao je na početku Ivan Škorić, potpredsjednik HGK.

Interes nam je da gospodarstvo bude zdravo i da iz ovog slučaja izađe što bolje. Vlada je pojavom krize u Agrokoru donijela zakon Lex Agrokor i koji smo mi podržali. Tim je zakonom spriječen stampedo koji bi nastao u slučaju da se počelo otvarati stečaj. Došlo bi do lančanog procesa i to bi bilo jako ružno za Hrvatsku i njeno gospodarstvo. Mi jedino i isključivo branimo interes gospodarstva. Plaćeni su svi mikrodobavljači i OPG-ovi i plaćeno je 32% ostalih dugova. Još 8% platit će se u ožujku 2018., dodao je.

Lanac opskrbe u cijelom sustavu Agrokor nikad nije prestalo. Dobavljači svi isporučuju robu i ona se odmah plaća. Dakle, dosad je ipak nešto napravljeno. Molimo Vas, ali i sve druge, da se prestane politizirati s nama, nismo za politiku. Želimo da nas se uključi u restrukturiranje i da se ono nastavi kako je i počelo, rekao je.

Više puta naglasili u ime dobavljača smo da nam je Lex dao priliku da sudjelujemo u ozdravljenju sustavu, sa ciljem da ga sačuvamo u najvećoj mjeri i da naplatimo svoja potraživanja. Zato držimo da je važno da se u mirnoj i racionalnoj atmosferi poslovanje Agrokora nastavi kako bismo pokušali dosegnuti taj cilj. Svoja potraživanja nastojimo naplatiti u najvećoj mjeri, a to nećčmo moći ako ne nastavimo poslovati s Agrokorom, rekao je Ivan Mišetić, generalni tajnik Atlantic grupe.

U javnom prostoru gospodarstvenici su istaknuli da je ovo jedna od najvećih kriza od samostalnosti Hrvatske. Ako to tako detektiramo onda se moramo i tako ponašati. Gospodarstvenicima je interes očuvanje Agrokora, očuvanje tržištnih pozicija svih Agrokorovih kompanija, a posebno kanala maloprodaje u kojem svi mi plasiramo robu. To je isključivi i dominantni cilj – da Agrokor nastavi uspješno poslovati ne samo u Hrvatskoj nego i riegiji. Sve dosad odrađeno kroz Lex Agrokor daje nam uvjerenje, hrabrost i put da se ovaj proces završi, da čim prije završi proces Lex Agrokora, da se Agrokor restrukturira i da niti jedan hrvatski gospodarstvenik ili komapnija ne snosi posljedice tog slučaja, odnosno krize koja je izazvana Agrokorom. Mislim da smo na dobrom putu i da sve isplate koje su išle prema kompanijama koje su poslovale s Agrokorom daju nam vjeru da ćemo s najmanje štete izaći kao dobavljači Agrokora, ali i da ćemo omogućiti Agrokoru, posebno Konzumu i Mercatoru, da očuva svoje tržišne pozicije, a time će očuvati i naše tržišne pozicije, rekao je Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke, prenosi HRT.

Facebook Komentari