Laušić, autor teksta kojeg je objavio Jutarnji list: Vlada može smijeniti Ramljaka po cijeni od milijardu eura

Frenki Laušić, autor teksta kojeg je objavio Jutarnji list, a u kojem navodi kako Vlada ne može smijeniti Antu Ramljaka bez pristanka Knighthead fonda, gostovao je u programu N1 televizije.

Ukratko što je najspornije? Može li ugovor derogirati lex Agrokor. Iz Vlade kažu kako nije istina da se Ramljaka ne može smijeniti…

Nije, ako je premijer spreman platiti milijardu eura ako dođe do smjene Ante Ramljaka kao povjerenika. Ramljak se može smijeniti, ali onda čitav kredit dolazi na naplatu Hrvatskoj, a to je milijardu eura.

Oni to ne moraju, ali imaju to pravo. Relativiziranje od stane premijera bi bilo isto kao reći sljedeće – recimo da postoji odredba u ugovoru koja kaže da kreditori mogu naplatiti od vlade milijardu eura, ali ne moraju. Naravno da ne moraju, ali imaju pravo.

Je li to nekakav uobičajeni zaštitni mehanizam kad se ovakvi poslovni aranžmani ugovaraju?

Ja ne znam za to. Kad se radi o tvrtkama kojima država ne upravlja to je stvar privatnih firmi, ali ovdje je državni povjerenik odgovoran. Ja ne znam ni za jedna slučaj gdje država upravlja da je netko imenom i prezimenom zaštićen. Ako i postoji neki presedan mislim da ga Hrvatska svakako nije trebala slijediti.

Vlada je navela kako je to logična zaštita investitora. Pa naravno, ali je pitanje do koje razine ćemo mi pristati na ustupke. Roll up je već dovoljni ustupak, a sve ovo mimo toga je pretjerano pogodovanje jednoj grupi investitora. Oni imaju senioritet u naplati duga od milijardu eura.

Jutarnji objavio ključne odredbe ugovora: Država ne smije smijeniti Ramljaka bez pristanka fonda Knighthead!

Plenković hvali ugovor s Knightheadom: Ovaj ugovor bio je najkorektniji i najpovoljniji

Bernardić: Je li to bilo uz suglasnost Plenkovića, ako da, Plenković mora otići jer je ovo izdaja nacionalnih interesa

Facebook Komentari