Istražno povjerenstvo za Agrokor: Odluka je pala nakon pola sata rasprave – novinari su poslani van!

U 13 sati počela je tzv. pripremna sjednica Povjerenstva za Agrokor. Sjednicom predsjeda Orsat Miljenić iz SDP-a. Pitanje o kojemu se na početku raspravljalo bilo je treba li sjednica biti otvorena ili zatvorena za javnost. Odluka je pala nakon pola sata rasprave – novinari su poslani van!

Na početku sjednice, predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić objavio je da su mediji zatražili da sjednica bude javna, te zatražio glasanje o tome.

Gordan Maras je bio oštro protiv zatvaranja sjednice za javnost. ‘Građani zovu cijeli dan, pitaju zašto se neke stvari oko Agrokora skrivaju… Nema potrebe da ovdje zatvaramo sjednicu’.

Istoga je mišljenja i Mostov Nikola Grmoja. Sjednica treba biti javna.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku predlagao je da se glasa, no i on, rekao je, ‘smatra da danas na dnevnom redu nema ništa toliko osjetljivo da bi sjednica bila zatvorena’.

Milijan Brkić iz HDZ-a kaže ‘hvala Bogu da su mediji tu, ali ‘ajmo bit odgovorni. Ako smo prošli put dogovorili… sjednice od 3.11. trebaju biti otvorene. Javnost je i prošli put bila zainteresirana, ali su mediji izašli sa sjednice nakon početnog snimanja. Budimo odgovorni, ne prepuštajmo ove rasprave jeftinom populizmu, ne mijenjajmo stavove. Ovo je pripremna sjednica, a kad krene rad Povjerenstva 3. studenog, onda će javnost biti tu’, kazao je Brkić.

Stjepan Ćuraj iz HNS-a, kaže: ‘nemam problem s medijima, ali drugačije se radi kad su mediji tu nego kad ih nema. Prošli put smo radili konstruktivno, nije bilo medija’.

Orsat Miljenić smatra da sve duže traje kad su mediji prisutni. ‘Isto tako imamo odredbu Zakona koja kaže da smo u teoriji javni osim ako nije odlučeno drugačije, i ja ću to sad staviti na glasanje’.

Replicirao mu je Maras koji se žustro zalaže za otvorenost sjednice, a nakon čega je došlo i do povišenih tonova između dvojice SDP-ovaca.

Miljenić je potom predložio da ‘mediji napuste sjednicu na prve dvije točke dnevnog reda jer su one tehničke naravi, a nakon toga, kada će imati izglasan poslovnik, dogovorit ćemo se što ćemo i kako ćemo dalje’, predložio je Orsat Miljenić, no nije mu prošao te se pristupilo glasanju.

Većina članova povjerenstva bila je za to da novinari napuste sjednicu, javlja N1.

Facebook Komentari