Bernardić: Je li to bilo uz suglasnost Plenkovića, ako da, Plenković mora otići jer je ovo izdaja nacionalnih interesa

Na početku današnje sjednice sabora sedam klubova zatražilo je stanku kako bi govorili o situaciji vezanoj za Agrokor, a danas se očekuje i tzv. pripremna sjednica Povjerenstva za Agrokor.

Zahtjev za stankom imalo je 7 klubova zastupnika, a svi oni žele govoriti o Agrokoru.

‘Ovo je nacionalna veleizdaja, strani fondovi su preuzeli Agrokor’, kazao je šef SDP-a Davor Bernardić komentirajući napise Jutarnjeg lista prema kojima Vlada ne može smijeniti Antu Ramljaka bez pristanka Knighthead fonda.

“Cijela priča oko Agrokora pokazuje da nažalost i danas zakoni ne vrijede isto za sve u Hrvatskoj. Odgovornost Sabora je u ovom trenutku i više nego velika. Ovo je još jedan dokaz da Povjerenstvo treba nastaviti s radom”, rekao je šef SDP-a.

‘Povjerenstvo mora nastaviti s radom’

“Strani fondovi su preuzeli Agrokor u stilu privatizacije 90-ih. Ovdje je priča vrlo jasna. Pozivam Plenkovića da odgovori tko je lagao, Ramljak ili on. Je li to bilo uz suglasnost Plenkovića, ako da, Plenković mora otići jer je ovo izdaja nacionalnih interesa. Pozivam Plenkovića da što prije dođe u Sabor i kaže je li zna o ugovoru o roll-up-u koji je potpisao Ramljak”, rekao je Bernardić.

Slično je potom kazao i Mostov Nikola Grmoja – ”Povjerenstvo mora nastaviti s radom”.

Lovrinović poziva na bojkot

Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku Lovrinović kaže kako jučerašnje informacije pokazuju da je Lex Agrokor daleko više kompromitiran nego što su svi mislili.

‘Bio sam za istražno povjerenstva kako bi se istražio utjecaj političkih struktura u pisanju zakona. Suradnja s fondom Knighthead je oblik kolonijalnog odnosa prema Republici Hrvatskoj i njenim građanima. Tzv. strvinarski fond, investicijski fond praktički je preko Lex Agrokora ušao i upravlja svime. Čemu onda izvanredni upravitelj i uprava. Ovaj Sabor je bio samo pokriće da netko u pozadini odradi posao koji treba’, istaknuo je Lovrinović.

Pozvao je na bojkot Sabora, ‘vrlo konkretan način djelovanja oporbe u demokratskim okvirima’, kaže.

Josip Borić u ime Kluba HDZ-a kazao je: ”Što se tiče Povjerenstva stav je vrlo jasan – Povjerenstvo radi, ima svoje zadatke i odluku i ovisi o tome što predsjednik radi. Ne znam čemu gatanje što će se desiti u datom trenutku. Jedino je HDZ konstruktivan u cijelom tom radu. Ima onih koji iskaču i svako jutro optužuju da je netko nešto kriv, nismo ništa krivi. Što se tiče same situacije u Agrokoru. Čudna je situacija da više od 6 mjeseci od donošenja zakona klubovi oporbe predvođeni SDP-om žele da Agrokor završi u stečaju, a 30.000 ljudi na Zavodu za zapošljavanje… Kreditni aranžman koji je Agrokoru omogućio novo fnanciranje zaštitio je sredstva poreznih odbveznika. Nije točno da Vlada ili trgovački sud ne mogu smijeniti odnosno opozvati izvanrednog povjerenika. Jasno je da su prava vlade u odnosu na izvanrednu upravo određena zakonom i niti jedan ugovor ne može biti iznad zakona. Nemojte stvarati nemir. Politizirate tamo gdje politike ne treba biti. Ugovor o financiranju ne ograničava prava Vlade”, poručio je oporbi Borić, javlja N1.

Facebook Komentari