Koprić: Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi pisane su za lokalne šerife

Što donose izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi? Zašto je prozvan Lex šerif? Hoće li gradonačelnici i župani postati nedodirljivi ili će se spriječiti ucjene neizglasavanjem proračuna? Bila je to tema u emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala. Gostovali su ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Savjeta za lokalnu samoupravu SDP-a Ivan Koprić, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić (Nova ljevica), varaždinski župan Radimir Čačić (Narodna stranka-reformisti) i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak (HSLS).

Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi poboljšat će suradnju između predstavničkih i izvršnih tijela te će pomoći u realizaciji projekata pred jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Jačanje predstavničkih tijela najvažnija je poruka ovog zakona, istaknuo je ministar Kuščević. Određene ovlasti glede osnivanja i ukidanja mjesnih odbora prebačene su s gradonačelnika i načelnika na predstavničko tijelo. Na ovaj način proračun više neće biti institut rušenja čelnika, rekao je Kuščević.

Izmjene i dopune ovog zakona suprotne su od onoga što je Hrvatskoj trenutno potrebno, smatra Ivan Koprić. One ojačavaju i štite lokalne čelnike. Građani su danas u funkcioniranju lokalne samouprave posve marginalizirani. Potrebno ih je ojačati te uvesti preferencijalno glasovanje za lokalna vijeća. Građani ne izlaze na lokalne izbore jer imaju dojam da ne mogu utjecati. Važno je izgraditi institucije u kojima će građani doći u priliku parirati političarima, istaknuo je Koprić.

Rada Borić kaže da se demokracija ne može provoditi odozgo. Ovim izmjenama Zakona kani se centralizirati i dati veće ovlasti izvršnome tijelu, tj. gradonačelnicima, županima i načelnicima. Sve dok je tako, oni će biti glavna koruptivna poluga.

Ja sam lokalni šerif koji ima precizno 350 kuna budžeta po glavi stanovnika, rekao je Radimir Čačić. Ovaj Zakon je marginalan jer ne diže stvarne ovlasti olokalne i regionalne samouprave. Smeta ga što ne predviđa obvezu postojanja mjesnih odbora.

Dario Hrebak istaknuo je da ne voli naziv “lokalni šerifi”, a boji s da će nove odredbe zakona narušiti već ionako narušenu sliku o njima jer će se sada činiti da su nesmjenjivi. Istaknuo je posve novi koncept upravljanja gradom, nove ideje i pristup koji ima mladenačku energiju. Hrebak je spomenuo kako su odlučili u Bjelovaru privući investitore – tako što će osloboditi potencijalen ulagače poreznih anmeta i sve nuditi za jednu kunu. Time žele poslati poruku da su otvoreni za svaki oblik investicije.

Facebook Komentari