Jakovčić: Istri veća autonomija po uzoru na Veneto i Lombardiju

Nedjeljni referendumi na kojima su talijanske regije Veneto i Lombardija zatražile širi stupanj autonomije u područjima školstva, infrastrukture, zdravstva, sigurnosti i imigracijske politike s velikim zanimanjem praćeni su na istarskoj političkoj sceni.

Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele. Dakle, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike, rekao je eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić. Dodao je da ono što referendumskim i legalnim putem želi postići Veneto, to želi i Istra, piše Glas Istre. Za vrijeme Vlade premijera Ivice Račana stidljivo, ali ipak pokrenuta je decentralizacija koja podsjeća na ovo što se događa u Italiji. Tada su županije i gradovi mogli preuzeti obaveze na području školstva, a ako bi ih preuzeli, imali bi veće prihode. Taj proces je stao, što je šteta jer je optimalan model da regija preuzme ovlasti koje želi i za da za njihovo ostvarenje dobije dodatna sredstva, istaknuo je Jakovčić, prenosi HRT.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da treba jasno razlikovati pitanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od savjetodavnog referenduma o većoj autonomiji u talijanskim regijama Veneto i Lombardija. Te regije ne traže nezavisnost, već prema talijanskom ustavu veću razinu autonomije kako bi kvalitetnije i učinkovitije upravljale svojim resursima. Upravo se za takvu vrstu autonomije zalaže IDS. Postojeći centralizirani sustav u Hrvatskoj neučinkovit je i dugoročno neodrživ. Hrvatski sustav je nakon Grčke najcentraliziraniji u Europi. U decentraliziranom sustavu regije, ali i cijela država mogu ostvariti puno snažniji gospodarski razvoj. Decentralizacija se kao model pokazala izunimno prosperitetnom, ekonomski najracionalnijom i najpravednijom, što je prepoznala većina građana Veneta i Lombardije, istaknuo je predsjednik IDS-a Miletić.

Share This Article