Bunjac: HDZ priprema giljotinu za male stranke – Šeks je kao Robespierre koji će malim strankama rezati glave

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja petu sjednicu. Sjednica je počela sa sedam zahtjeva za stankom zbog najave promjene izbornog zakonodavstva, kaosa u zemljišnim knjigama, aktualne političke situacije, položaja gluhoslijepih osoba…

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da je izborno zakonodavstvo veliki problem u Hrvatskoj jer propada veliki broj glasova birača.

“Izborni inženjering glasove prebacuje velikim strankama. Recimo, HSLS je uvijek dobivao više glasova od HNS-a, ali manje mandata. Trebalo bi uvesti nove izborne jedinice. No, Vladimir Šeks otkrio je prave namjere HDZ-a koji želi uvesti dvostranačje, bolje rečeno jednostranačje u kojemu će uvijek HDZ biti na vlasti. To bi se postiglo ne samo promjenom izbornog zakonodavstva već i ustava kojima bi se za dijasporu ukinula kvota. To bi značilo da bi HDZ tamo dobivao minimalno šest mandata. HDZ ne skriva da je cilj eliminirati sve stranke osim HDZ-a i SDP-a – HDZ priprema giljotinu za male stranke – Šeks je kao Robespierre koji će malim strankama rezati glave.”, rekao je Bunjac pozvavši ostale stranke da se suprotstave političkom jednoumlju, javlja Dnevnik.hr.

Proširenje dnevnog reda

Dnevni bi red trebao biti proširen i prijedlogom 36 oporbenih zastupnika da se izmjeni odluka o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor kojom bi se, među ostalim, ograničio opseg njegova istraživanja u dijelu koji se tiče kvalitete financijskih izvješća.

U dnevnom redu Hrvatskog sabora trebao bi se naći i izbor pravobranitelja za djecu – nakon javnog poziva i saslušanja petero kandidata, Odbor za obitelj, mlade i sport Saboru predlaže da ga izabere između dviju pravnica Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.

Zastupnici bi trebali raspravljati i o Izvješću pučke pravobraniteljice za prošlu godinu, a pred njima će se naći i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Prijedlog nacionalne strategije razvojne suradnje Hrvatske do 2021.

Šeksu se više ne sviđa izborni sustav koji je smislio, sad tvrdi da bi bilo bolje dvostranačje, evo zašto

Facebook Komentari