Iako se po medijima pisalo o propasti Bandićeve većine u Zagrebu, po svemu sudeći za sad problema nema

Uoči Skupštine Grada Zagreba najavljene u četvrtak raste pritisak na aktualnog gradonačelnika Milana Bandića – projekti koje je zagovarao njegov koalicijski partner HDZ nakon rebalansa dobit će bitno manje novca.

Kritični su i partneri Neovisni za Hrvatsku koje smeta i takozvani Lex Šerif, no i jedni i drugi na kraju Bandiću ipak neće uskratiti podršku.

Izbori su prošli, koalicije dogovorene pa su su obećanja građanima u Zagrebu izblijedila. Rebalans proračuna u četvrtak će srezati sredstva za obećanu izgradnju jedne škole, sportske dvorane, doma zdravlja i jedne – žičare za koju su ovogodišnja sredstva smanjena s 50 na 5 milijuna kuna.

“Pa gledajte, građani se vjerojatno osjećaju na način kao što bi se osjećali vi i ja ako nam nešto obeća. Rekao sam samo da je u politici važno govoriti istinu”, kaže Andrija Mikulić te dodaje da bi oni koji su predvidjeli na toj poziciji iznos od 50 milijuna trebali odgovarati o tome na ovo pitanje.

Taj iznos je predložio Milan Bandić. No nakon amandmana HDZ-a, koji je tražio 30 milijuna te na kraju podržao veći Bandićev iznos od 50 milijuna, sada podržava spuštanje na 5. No, partneri na vlasti tvrde da za projekt i dalje ima vremena te da se od njega ne odustaje.

Bandićevi partneri u Skupštini su kritični, iako mu podršku neće uskratiti. Neovisni za Hrvatsku do sada su na odborima oko proračuna bili suzdržani.

“Dakle, proračun se pokazuje kao niz predizbornih obećanja koji su neprovedivi, dakle mi u donošenju proračuna nismo sudjelovali pa tako ne možemo odrediti drukčiji stav što se tiče rebalansa”, rekla je Bruna Esih.

Drukčiji stav od gradonačelnika imat će o takozvanom lex Šerifu o kojem će Skupština raspravljati iako se zakon donosi u Saboru. To sve odnose s Bandićem neće pokvariti.

“Naši su odnosi u samim počecima, mi se trudimo biti partneri koji surađuju i tako ćemo nastaviti i dalje”, rekla je Esih.

Oporba u Skupštini pak u slučaju donošenja zakona ostaje bez mogućnosti da gradonačelnika ruši zajedno s njegovim proračunom.
“Bandić kao gradonačelnik samo je jedan primjer takvih šerifa, bit će ih još i već ih ima”, rekla je Rada Borić.

Gradska skupština zasjeda u četvrtak, no Bandić po svemu sudeći i dalje nema razloga za brigu, piše N1.

Facebook Komentari