Slovenski novinar o utrci Pahora i Šareca: Kada bi svi izišli na izbore, drugi krug bi mogao biti veoma zanimljiv

Odluku tko će biti novi slovenski predsjednik, ipak će donijeti drugi krug. Najviše glasova dobili su sadašnji predsjednik Borut Pahor i gradonačelnik Kamnika, Marijan Šarec. Pahor je i dalje apsolutni favorit jer je osvojio više od 47% glasova.

Iz Ljubljane javila se Kristina Pešić, kaže da na izbore nije izašao očekivani broj glasača, ali nije ni najmanji u povijesti slovenske demorkacije. Dejan Steinbuch, slovenski novinar, kaže kako su svi vjerovali da Slovenija već u prvome krugu dobiva predsjednika. Smatra da je i sam Pahor u to vjeroavo.

Što se tiče niske izlaznosti, misli da je to indikator o stanju društva u Sloveniji, oko 60% ljudi stvarno je nezadovoljno i to nije samo apatija nego i tihi prosvjed.

Komentirajući drugi krug izbora, Steinbuch kaže da je bilo devet kandidata, od toga četiri važnijih iza kojih su stajale političke stranke. Svi su stavili sve na Pahora, najveće iznenađenje bio je kandidat Maribora Andrej Šiško koji je dobio duplo veću potporu za razliku od kandidatkinje vladajuće stranke. Na neki način to je revolt.

Smatra da predsjednik u Sloveniji treba biti moralni autoritet što sam Pahor ne želi i on to nije. Pahora smatraju estradnom figurom u politici, dodaje. Nije samo estradizacija politike nego i banalizacija. Utjecajnost na društvenim mrežama ne može pomoći u utrci za predsjedničko mjesto. Na društvenim mrežama je mlađa populacija, oni ne izlaze na izbore.

Smatra da bi Pahor i Šarec zajedno trebali pozvati i mlađe generacije da izađu na izbore, na neki način to im je i dužnost. Nitko nema pravo reći za koga se treba glasovati, ali treba pozvati da se izađe na izbore, a takav će način malo ojačati demokraciju. Misli da Šarec u drugome krugu može “pokupiti” malo glasova onih koji nisu zadovoljni politikom generalno i na taj bi način glas za Šarca bio glas protiv establišmenta, protiv političke elite. Kada bi svi izišli na izbore, drugi krug bi mogao biti veoma zanimljiv. No Pahor je favorit i teško da bi Šarec mogao pobijediti.

Facebook Komentari