Ljubić: Hrvati već i jesu žrtve majorizacije u BiH iz mnogo razloga

HDZ-u je iznimno važno da izborni sustav BiH bude pravedan. Zaključak je to jučerašnjeg razgovora predsjednika HDZ-a i HDZ-a BiH.

Saborski zastupnika HDZ-a Božo Ljubić izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 kako je važno da se izborni sustav vrati u okvire ustavnosti. Što se tiče pravednosti to podrazumijeva da tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini budu jednakopravna u izbornom procesu. To znači da je svaki od ta tri naroda u stanju izabrati svoje legitimne narodne predstavnike u institucije koje su ustavom predviđene za zastupanje – Predsjedništvo BiH te Domovi naroda na razini entiteta i države. Sve je to narušeno nametnutim izmjenama ustava iz 2002. godine, kazao je Ljubić.

Svim ovim razgovorima, između dva HDZ-a te s međunarodnom zajednicom je cilj da se dođe do izmjene izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje.

Hrvati već i jesu žrtve majorizacije u BiH iz mnogo razloga. Dejtonski mirovni sporazum sadrži jednu nekoherentnost jer je predvidio državu s tri konstitutivna naroda u dva entiteta, rekao je Ljubić između ostalog u Studiju 4.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, izjavio je da BiH trenutačno ima najveći raskorak između iskazanih ambicija za članstvom u EU i stvarnog napretka na tom putu. U posljednjih godinu dana ništa se u tom pogledu nije dogodilo. Dapače, BiH po ocjeni mnogih njezinih prijatelja u EP-u, ušla je u dugu predizbornu kampanju koji će se dogoditi tek iduće godine, kazao je Picula.

Ćosić: Prijedlog izbornog zakona u BiH iznosi na vidjelo skrivene politike

Facebook Komentari