VIDEO Dodik: Volim Srpsku i volim Srbiju, a BiH me ne zanima; Surađujemo dobro s Hrvatima

Komentirajući tvrdnju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija Izetbegović prije smrti turskom predsjedniku Erdoganu ostavio “u amanet” brigu za BiH, Milorad Dodik kaže da je njegova zemlja i država Republika Srpska, a da ga Bosna i Hercegovina ne zanima. Volim Srpsku i volim Srbiju a BiH je moranje, kaže Dodik.

Milorad Dodik je u razgovoru za Tanjug ponovio da Izetbegovići mogu dati Erdoganu samo ono što osobno imaju, “jer su u Tursku i odnijeli sve što su pokrali tijekom rata”, ali kaže da je antiustavno i antidaytonski da Alija Izetbegović govori u ime BiH.

“Alija Izetbegović nije nikada predstavljao Srbe, on nikada nije bio izbor Srba, za njega su glasali Muslimani kada je postao član Predsjedništva. On nikada nije bio predsjednik Bosne i Hercegovine”, kaže Dodik.

Za Srbe je on ratni zločinac, a za zločine nije odgovarao, dodaje Dodik, zbog toga što je međunarodna zajednica znala da je bolestan i što se iščekivalo da umre.

“Na dan kada je pokopan, tadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown rekao je da je istraga protiv njega za ratne zločine bila u završnoj fazi u Haagu i da ga je smrt spriječila da tamo ne ode”, podsjeća Dodik.

Govoreći o aktualnoj situaciji u BiH, Dodik ističe da Srbi surađuju s Hrvatima u BiH, te da ova dva naroda ne ugrožavaju međusobno interese jedni drugima, premda na lokalnoj razini ima nesuglasica.

Ali, odnosi između Hrvata i Bošnjaka su, navodi, dugoročno loši, a eventualna presuda Haaškog tribunala u slučaju “(Jadranko) Prlić i ostali” kojom se Hrvatska smatra odgovornom za organiziranje zločinačkog poduhvata na teritoriju BiH za vrijeme rata samo će potkrijepiti taj raskol.

Dodik je naveo da se prava Hrvata u BiH masovno ugrožavaju, od njihove političke volje do zloupotrebe Ustava, ali s obzirom na to da je Hrvatska sada ušla u Europsku uniju i da više ne mora šutjeti, ona sada otvoreno pomaže Hrvatima u BiH.

On smatra da Srbi u Bosni i Hercegovni ne smiju da prihvatiti da Bošnjaci mogu “majorizirati Hrvate”, jer bi tako unaprijed dali suglasnost da to mogu činiti i njima.

“Opozicija nema šanse na izborima”

Na pitanje da pojasni svoju izjavu da je oporba u RS dobila pet milijuna maraka da destabilizira situaciju prije izbora sljedeće godine, Dodik je rekao da je od obavještajne službe dobio još prije šest, sedam mjeseci informaciju da postoji neki scenarij da se “nešto učini kako bi se eliminirala vlast u RS, odnosno SNSD”, stranka čiji je on predsjednik, jer “opozicija nema šanse na izborima”.

Kako navodi, opozicija je počela opstruirati rad parlamenta, “udarajući” na instituciju parlamenta, ministra policije, Radio-televiziju Republike Srpske, predsjednika Republike i vladu, odnosno, kako je rekao, pet stupova na kojima živi i funkcionira RS.

U scenariju koji je, kaže, tada pročitao, bilo je napisano da po svaku cijenu treba izazvati izvanredne okolnosti, a to znači izvanrednu situaciju.

“Ne mogu tvrditi je li to tako ili nije, ali ono što se događa ima elemente scenarija na koji su me upozoravale obavještajne službe”, rekao je Dodik.

“Hrvatska se nema razloga mene bojati”

Na pitanje da prokomentira pisanje hrvatskih medija uoči posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji, da Hrvatska pomalo strahuje zbog njegovih osobnih odnosa s Moskvom, Dodik kaže da je “Hrvatska birala svoju politiku, da se svrstala u EU i NATO pakt, uz odluku o uvođenju sankcija Rusiji”.

“Nemaju nijedan razlog bojati se mene, ali trebju objasniti Rusiji takvu politiku”, rekao je Dodik.

Po njegovom mišljenju, ključno pitanje je kako je došlo do tog posjeta, a on smatra da je razlog “Agrokor” i činjenica da su ruske banke tu uložile ogroman novac, a da im Hrvatska to sada osporava, što Rusija kao i sve velike države, neće dopustiti.

“Lijepo je otići u Rusiju, meni je uvijek lijepo, ja tamo nemam teške teme, ali mislim da su oni koji imaju teške teme, trebali dati odgovore koji nisu nimalo jednostavni”, kaže Dodik i dodaje da, po njegovom mišljenju, hrvatska predsjednica nije osoba koja u ime Hrvatske može dati odgovore koje traži Rusija.

Facebook Komentari