Predrag Matić i Franko Vidović prijavili su nepravilnosti u nabavi vozila hrvatskim ratnim vojnim invalidima

SDP-ovi saborski zastupnici Predrag Matić i Franko Vidović prijavili su Upravi za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva nepravilnosti u dokumentaciji javnog natječaja Ministarstva branitelja o nabavi vozila namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Ministarstvo branitelja, podsjetimo, raspisalo je prije tjedan dana javni natječaj koji je odmah izazvao interes autoindustrije. Riječ je o nabavi 220 novih vozila namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima u vrijednosti od 35 milijuna kuna s PDV-om, odnosno prosječne vrijednosti 160.000 kuna po vozilu.

SDP-ovi saborski zastupnici Predrag Matić i Franko Vidović upozorili su u Saboru na moguću koruptivnu narav tog natječaja te su Upravi za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva podnijeli prijavu nepravilnosti u dokumentaciji o nabavi.

“S obzirom na to da se radi o postupku nabave velike vrijednosti za nabavu robe, naručitelj je obvezan nabavu podijeliti na grupe, a ukoliko to nije učinio dužnost mu je u dokumentaciji o nabavi navesti obrazloženje zbog čega navedeno nije učinio. Nadalje, vrijeme isporuke je maksimalno 22 dana što je s obzirom na predmet i količinu nabave neprimjeren rok. Prilikom izrade kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude naručitelj za dostavu, odnosno isporuku robe ocjenjuje rok isporuke od 22 dana s 35 bodova što je u suprotnosti s odredabama Zakona o javnoj nabavi budući da je rok od 22 dana uvjet za valjanost ponude i nije ga moguće ocjenjivati, odnosno ponuda s ponudđenim rokom od 22 dana ne može ostvariti dodatne bodove. S obzirom na sve navedeno, postoji opravdana sumnja da se radi o pogodovanju odeđenom gospodarskom subjektu, stoga smatram da je Uprava za sustav javen nabave dužna izvršiti nadzor”, navode Matić i Vidović u svojoj prijavi.

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je u četvrtak da otklanja svaku insinuaciju da se radi o pogodovanju u javnoj nabavi i isporuci osobnih vozila za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata sa stopostotnim oštećenjem organizma I. skupine.

Istaknuli su da je Ministarstvu u interesu, budući da se radi o ortopedskom pomagalu, da ta skupina hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata dobije aute koji će biti proizvedeni i isporučeni u skladu s javnom nabavom, javlja N1.

Facebook Komentari