Kakva je prehrana u našim školama?

HRT-ova redakcija obrazovanja i znanosti radila je na projektu “Prehrana u školi”. U Studiju 4 Sunčica Findak iznijela je niz podataka do kojih su došli.

Pri tome je pohvalila suradnju sa svim županijama, gradovima i općinama, ali i s Ministarstvom obrazovanja. Podaci koje su nam dostavili pružaju nam odličan pregled kako i gdje se hrane naši učenici. I zaključak je ovaj – stanje u školstvu u Hrvatskoj, nejednaki uvjeti, preslika su i u ovoj temi.

Možda neki smatraju da ova tema nije relevantna za školski sustav, međutim države koje imalo drže do svojih učenika i obrazovnog sustava upravo smatraju da zdrava prehrana itekako utječe na školski uspjeh, ustvrdila je Sunčica Findak.

Navela je kako od 898 osnovnih škola 747 imaju školsku kuhinju. Najmanje matičnih škola sa školskim kuhinjama je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Od 1188 područnih osnovnih škola 465 ima školsku kuhinju. Najmanje djece ima organiziranu prehranu u područnim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Požeško-slavonskoj županiji i Virovitičko-podravskoj županiji. U Slavoniji smo naišli na podatke gdje su gdje su izvrsno organizirane školske kuhinje.

U Hrvatskoj je od ukupno 321 tisuće učenika, 60 posto uključeno je u školsku prehranu. 83 posto ima organiziranu prehranu jedanput tijekom dana, a 16 posto dva ili tri obroka tijekom dana.

Stručnjaci kažu kako bi bilo nužno da srednjoškolci konzumiraju voće i povrće najmanje u tri obroka dnevno. Podaci govore da svaki treći srednjoškolac zdrave namirnice konzumira jednom dnevno, ali zato svaki treći srednjoškolac konzumira slatko i gazirano piće.

Govoreći o podacima koje su prikupili, Sunčica je rekla kako u jednoj školi niti jedan učenik ne koristi usluge kuhinje, u drugoj pak imaju kuhinju ali nemaju odobrenje ministarstva za da otvore radno mjesto kuhara. S druge pak strane, kaže, ima županija gdje besplatnu prehranu ima više od 5 tisuća učenika, gdje imaju posebnu prehranu za učenike islamske vjeroispovijesti, posebnu za učenike dijabetičare ili one s alergijama.

Sunčica Findak izrazila je duboko nezadovoljstvo, i to navela kao najveći problem – neujednačenost u različitim dijelovima Hrvatske.

Navela je primjer Finske gdje od 1948. godine serviraju zdrave i besplatne obroke za sve učenike smatrajući da je njihovoj djeci zdrav obrok potreban kako bi postizali što bolje uspjehe.

Facebook Komentari