Što je Jandroković, osim rukovanja i protokola, zapravo radio u Kanadi

Mnogobrojni susreti i sastanci na visokoj razini obilježili su višednevni službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora (i glavnog tajnika HDZ-a) Gordana Jandrokovića Kanadi, piše HDZ na svojoj stranici pod naslovom – U službenom posjetu Kanadi: S najvišim državnim dužnosnicima o potpori hrvatskom ulasku u OECD!

Predsjednik Zastupničkog doma

Na sastanku s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoffom Reganom (Liberalna stranka) istaknuti su izvrsni bilateralni odnosi između dvije države – koji su i potvrđeni ovim Jandrokovićevim posjetom. Regan je posebno pozdravio to što je Hrvatski sabor ratificirao CETA-u, sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazumi između Kanade i EU-a, i naglasio da je to sada okvir za puno bolju gospodarsku suradnju i Hrvatske i Kanade, koja zasad još nije na najvišoj razini.

Predsjednik Senata Parlamenta Kanade

Jandroković se sastao i s Georgeom J. Fureyjem (nezavisni), predsjednikom Senata, „gornjeg doma“ Parlamenta Kanade. I tom je prilikom potvrđena visoka razina bilateralnih, partnerskih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Kanade te je naglašena spremnost dviju strana za jačanjem gospodarske suradnje. Obojica su se predsjednika složila da je brojno hrvatsko iseljeništvo u Kanadi, a riječ je o oko 250 tisuća naših sunarodnjaka, važna poveznica za produbljivanje gospodarskih odnosa.

Predsjednik Konzervativne stranke

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković susreo se i s liderima oporbe u kanadskom parlamentu, predsjednikom Konzervativne stranke Andrewom Scheerom i njegovom zamjenicom Lisom Raitt.

U čast službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora u kompleksu Parlamenta Kanade ovješena je hrvatska državna zastava, a Jandroković je zajedno s izaslanstvom – kao posebni gost – nazočio Question periodu, aktualnom satu u Zastupničkom domu.

Kanadski premijer Justin Trudeau

S obzirom da je potreba za daljnjim razvojem ekonomske suradnje između dviju država egida ovog posjeta, Jandroković se u Parlamentu susreo i s brojnim ministrima u Vladi Kanade nakon što su na „aktualcu“ odgovarali na pitanja zastupnika, a kratko je i srdačno razgovarao i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Ministar inovacija, znanosti i ekonomskog razvoja

Na sastanku s ministrom inovacija, znanosti i ekonomskog razvoja Navdeepom Bainsom – osim što je istaknuto da su se CETA-om stekli uvjeti za povećanje međusobne trgovinske razmjene – Jandroković je zatražio podršku hrvatskom ulasku u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), za što je Kanada potpuno otvorena.

Ministrica malog poduzetništva i turizma

S ministricom malog poduzetništva i turizma Badrish Chagger sa zadovoljstvom je konstatirano da se svake godine povećava broj kanadskih turista koji posjećuju Hrvatsku, da je naša zemlja kao turistička destinacija u Kanadi sve traženija, što potvrđuju i ovogodišnji podaci o 22 postotnom povećanju broja kanadskih turista u odnosu na isto razdoblje lani.

Ministri obrane & međunarodne trgovine

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se i s kanadskim ministrom obrane Harjitom Sajjanom te međunarodne trgovine Francois-Philippeom Champagneom. Osim turizma, sugovornici su kao područje velikoga potencijalnog razvoja naveli i infrastrukturne projekte, obrambenu industriju, brodogradnju, prehrambene proizvode, IT tehnologiju…

Zastupnik hrvatskog podrijetla Bob Bratina

Teško je i nabrojati sve susrete i sastanke predsjednika Sabora: Parlamentarna asocijacija Kanade pri NATO-u; Kanadsko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva – koju predvodi aktualni zastupnik hrvatskog podrijetla i bivši gradonačelnik Hamiltona Bob Bratina; senator Peter Harder, predstavnik Vlade Kanade u Senatu; senatorica Raynell Andreychuk, predsjednica Stalnog odbora za vanjsku politiku i međunarodnu trgovinu; Parlamentarna asocijacije Kanade pri Europskoj uniji…

PUTICA & BABIĆ U SABORSKOM IZASLANSTVU

Osim predsjednika Gordana Jandrokovića, u saborskom izaslanstvu u službenom posjetu Kanadi od HDZ-ovih su zastupnika i Sanja Putica, voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, te Ante Babić, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, piše HDZ.

Facebook Komentari