Plenković u Bruxellesu o Sloveniji, Zvizdiću, Junckeru, Predsjednici RH u Rusiji i Agrokoru

Premijer Andrej Plenković boravi u Bruxellesu na sastanku europskih lidera, pa je tom prigodom i odgovarao na pitanja novinara.

Svi hoće razgovarati, kolega Zvizdić, premijer Cerar, istaknuo je Plenković. “Dobar dojam danas na sastanku lidera Europske pučke stranke. Inovacija Vijeća uz standardne teme, sutra ćemo raspraviti jedan novi dokument koji je napravio Tusk, a zove se Program lidera, koji daje hodogram aktivnosti Europskog vijeća do sljedećih izbora za Europski parlament. S Junckerom sam razgovarao o njegovom govoru iz rujna, koji je svojevrsna ostavština Junckerove vladavine. Ja smatram da naša dva stožerna cilja, ulazak u Schengen i ulazak u eurozonu predstavljaju okosnice naše europske politike”, rekao je premijer.

“Što se tiče razgovora sa Slovenijom, pozicije Hrvatske i Slovenije su poznate, ja sam otvoren za razgovor. Što se tiče Pelješkoga mosta, ja sam još jednom istaknuo važnost toga projekta za Hrvatsku. U ovoj fazi ne vidim potrebe za posredovanjem, svi naši prijatelji žele da se ta naša dugotrajna pitanja riješe. Pitanje granica nije pitanje koje je na dnevnom redu Europskog vijeća”, rekao je Plenković.

Europska komisija dala je procjene gospodarskog rasta, oprezno je to učinila zbog Agrokora. Plenković je rekao da danas nije razgovarao s Junckerom o Agrokoru. “Kriza u Agrokoru, koja jest krupna, nije utjecala na pozitivne trendove, što znači da dobro upravljamo tim procesom. Sve što radimo kroz nacionalni program reformi, plan konvergencije, meni upućuje na zaključak da Vlada radi dobre pozive”, rekao je Plenković.

Komentirao je i sastanak predsjednice u Rusiji. Što se tiče tog režima, on se zanavlja svakih šest mjeseci. U zadnje vrijeme ta tema ne dolazi do Europskog vijeća”, rekao je Plenković. “Format rasprave o budućnosti Europe, o eventualnim tješnjim integracijama treba ostati u zajedničkom formatu i Tusk je na neki način čuvar formata”, rekao je Plenković.

Prisegnuo je prije godinu dana, je li negdje pogriješio? “Volio bih da smo imali više vremena za ono što smo planirali, a ne za ono što se u međuvremenu dogodilo mimo našega plana”, rekao je Plenković. “Mislim da smo napravili pomake, na tome ćemo nastaviti”, rekao je Plenković.

Upitan je i tko “čuva kuću” dok su i on i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na putu. “U internetsko vrijeme kuća se čuva non-stop. Svi smo mi non-stop dostupni. Martina Dalić je u ime Vlade zadužena da gasi požare, ako se nešto dogodi”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari