Devčić: Tjeralica za Todorićem je već mogla biti raspisana

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić, gostovao je u programu N1 i komentirao odluku suda da se Ivici Todoriću odredi istražni zatvor.

Zašto je sud odlučio pustiti sve osumnjičene, a odrediti istražni zatvor samo za Ivicu Todorića?

Radi se o ročištu koje je dugo trajalo, počelo u podne, a završilo objavom odluke u pola 8 navečer. Sudac istrage smatra da u odnosu na prvookrivljenog Ivicu Todorića postoje bitni elementi koji ukazuju na opasnost od utjecaja na svjedoke. Radi se o otprilike 15 svjedoka. To su bivši djelatnici, članovi uprave i sudac istrage nalazi da postoji mogućnost od nedopuštenog utjecaja.

Todorića nema u Hrvatskoj, a određen mu je istražni zatvor. Kako dalje?

On u svakom slučaju nije dostupan pravosudnim tijelima i mogu reći da je notorna činjenica da se on u ovom trenutku ne nalazi u Hrvatskoj. Državno odvjetništvo nije tražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, očito smatrajući da će se on pojaviti na svojoj zagrebačkoj adresi.

Hoće li za njim biti raspisana tjeralica?

Čim je određen istražni zatvor, onda je na Županijskom državnom odvjetništvu obaveza i da osigura prisutnost okrivljenika tijekom kaznenog postupka. Prvenstveno, to bi trebala biti tjeralica u nacionalnim okvirima, kako bi se okrivljeni Ivica Todorić u svakom trenutku, čim se zatekne u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske, mogao biti uhićen i sproveden u zatvor u Remetincu. Tu je i europski uhidbeni nalog, koji se može aktivirati, ali Županijsko državno odvjetništvo to raspisuje i na njima je odluka.

Nije li sud nadležan za raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga?

Zakon je u tom pogledu decidiran i kaže da je tijelo koje vodi postupak ujedno i raspisuje tjeralicu i čini sve kako bi okrivljenik bio prisutan i kako bi se omogućilo njegovo daljnje procesuiranje.

Kad se raspisuje tjeralica i europski uhidbeni nalog?

Europski uhidbeni nalog raspisuje se u trenutku kad je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora. To je već sad.

Koji su rokovi za žalbu?

Postoji pravo žalbe, u odnosu na okrivljenike kojima je odbijen prijedlog istražnog zatvora, tu je rok kratak, DORH ima rok od 24 sata od trenutka kad zaprime pisani otpravak sa suda. Načelni rok za Ivicu Todorića je rok od tri dana.

Što može izvanraspravno vijeće?

Oni moraju dati u najkraćem mogućem roku svoj pravorijek.

Facebook Komentari