Tko je žena koja vodi tužiteljsku istragu protiv ekipe iz Agrokora: Od novinarke do državne odvjetnice u kompliciranim procesima

Na slučaju Agrokor radilo je 20 tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a šefica svima njima bila je i još je Sani Ljubičić.

Za slučaj Agrokor već se sada sa sigurnošću može reći da će postati jedan od najkompleksnijih predmeta u hrvatskom pravosuđu. Proteklih mjeseci na njemu su radili timovi tužitelja iščitavajući hrpu poslovne dokumentacije te proučavajući poslovne knjige. Na slučaju Agrokor radilo je 20 tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a šefica svima njima bila je i još je Sani Ljubičić. Riječ je o samozatajnoj tužiteljici koja je u svojoj karijeri radila na nizu razvikanih predmeta, a na mjesto šefice zagrebačkog ŽDO-a imenovana je 2015. godine, piše Večernji list.

Možda pomalo netipično za pravnicu, Sani Ljubičić je svoju karijeru počela u – novinarstvu. Svojedobno je bila novinarka na Radiju 101 gdje je došla na praksu potkraj osamdesetih. U to je vrijeme pohađala srednju školu, smjer novinarstvo-kultura, a na Stojedinici je ostala i jedno vrijeme nakon što je završila srednju školu te upisala Pravni fakultet.

Novinarstvo je napustila kada je diplomirala pravo. Nakon stažiranja, godine 2000. postala je tužiteljica. Prvo je bila zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, gdje je ostala pet godina. Nakon pet godina kaljenja, imenovana je 2005. godine općinskom državnom odvjetnicom u Dugom Selu. Taj je ODO vodila dvije godine prije no što je 2007. povučena na rad u USKOK. Dok je radila u USKOK-u i formalno je napredovala pa je 2010. postala zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a u veljači 2015. godine bila je prvo imenovana vršiteljicom dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice, a zatim i šeficom zagrebačkog ŽDO-a.

Dok je radila u USKOK-u zastupala je optužbe u više velikih predmeta, a može se pohvaliti i činjenicom da je tužiteljica s najviše osuđujućih presuda. Naime, Sani Ljubičić potpisala je optužnicu u akciji Hipokrat, optužnici s najviše optuženika u Hrvatskoj – bile su optužene 364 osobe i tvrtka Farmal. Uglavnom se radilo o liječnicima i ljekarnicima optuženima za primanje i davanje mita, a na optuženičkoj klupi na koncu je ostalo samo 40-ak optuženika jer su svi ostali, uključujući i Farmal, priznali krivnju te su osuđeni temeljem nagodbi.

Zastupala je optužbu i u aferi Indeks koji se bavio kupoprodajom ispita na Prometnom fakultetu. Taj je slučaj pravomoćno okončan osuđujućim presudama, piše Večernji list.

Facebook Komentari