Hoće li Istražno povjerenstvo uopće početi s radom?

Hoće li saborsko povjerenstvo za Agrokor uopće početi s radom ili će zbog kriminalističkog istraživanja biti ugašeno i prije prvog saslušanja? Može li rad političkog tijela ometati istrage i eventualne sudske procese? Što političari istražitelji uopće mogu istraživati i što možemo očekivati od još jednog saborskog Povjerenstva?

Odgovore na ta i ostala aktualna pitanja U mreži Prvoga traže članovi Povjerenstva Josip Borić iz HDZ-a, Nikola Grmoja iz MOST-a, Stjepan Čuraj iz HNS-a i predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Povjerenstvo danas postoji i postojat će vjerojatno i 3. studenog, a što će se događati u međuvremenu mi ne znamo, rekao je Borić. Istaknuo je da je namjera svih u osnivanju Povjerenstva bila da povjerenstvo zaživi i da radi. Mi smo unutar članova povjerenstva donijeli određene odluke. Na prvom sastanku smo bili vrlo jasni. Zaključili smo da ćemo biti legalisti, oni koji poštuju zakone, i da nećemo od tog Povjerenstva raditi estradu politike na kojoj će svaki pojedinac povjerenstva mimo rada povjerenstva raditi još nekakve svoje privatne istrage. Dogovorili smo se i da bi Ivica Todorić trebao biti prvi svjedok.

Na pitanje voditelja očekuju li da će se Ivica Todorić pojaviti na tom prvom sastanku, Borić je rekao da je malo neobična situacija da imamo reakcije Todorića na svaku vijest iz Hrvatske, a poziv ne može nikako doći do njega, niti se može naći način da se dođe do Todorića.

SDP-ovac Arsen Bauk rekao je da je SDP zahtjev za osnivanje Povjerenstva poslao u travnju. Da se tada krenulo već bi Povjerenstvo završilo s radom, jer može raditi najviše šest mjeseci. HDZ je taj zahtjev odbijao kako Povjerenstvo ne bi radilo, a ne da bi radilo. Mi tražimo načine kako da Povjerenstvo radi, a HDZ traži načine kako da Povjerenstvo ne radi.

Ne vidim kako bi sudsku istragu ometalo da mi istražujemo uzroke nastanka koncern Agorokor. Ako mi pozovemo premijera Gregurića, Valentića da govore o nastanku koncerna Agrokor, kako to može utjecati na istragu koja se tiče lažiranja financijski bilanci. Kako situacija oko Lex Agorokora ili božićnog kredita HABOR-a može utjecati na ovu istragu koja se sada provodi. Ovdje je pitanje želi li netko istražno Povjerenstvo ili ne želi. HDZ ga je dugo opstruirao, blokirao njegovo formiranje. Sada imamo situaciju da traže način kako da to Povjerenstvo ne radi. Ajmo se svi sastati i tražiti način da Povjerenstvo odradi ovo što javnost očekuje da odradi, a da ne ometamo istragu koja je u tijeku. Pozivan HDZ neka nam kaže žele li Povjerenstvo ili ne, rekao je Grmoja.

Stjepan Čuraj iz HNS-a rekao je kako smatram da Povjerenstvo treba nastaviti s radom dok je to zakonski moguće. Istraga nije javna i ne možemo imati slobodne ruke da radimo što želimo. Naš posao nije da se miješamo u istragu već da napravimo zakon da se ovakvo što više ne ponovi.

Share This Article