Gospodarstvenici s Predsjednicom RH idu u Rusiju: I s tom zemljom imamo negativnu vanjskotrgovinsku bilancu

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na Rusko-hrvatskom gospodarskom forumu 19. listopada u sklopu službene posjete predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

„Rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno je značajno za hrvatske tvrtke. Dobar pokazatelj za to je rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine“, ističe predsjednik HGK Burilović.

Najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova.

„Rusija je iznimno zainteresirana za naša brodogradilišta i prateću opremu. Nedavno je na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije NEVA u Sankt Peterburgu riječka tvrtka Vulkan Nova potpisala Memorandum o suradnji s ruskim OCK-om (United shipbuilding cooperation), što joj otvara vrata svih ruskih brodogradilišta“, istaknuo je Burilović te je dodao da unatoč negativnoj bilanci Hrvatske u robnoj razmjeni, veseli porast izvoza od desetak posto.

S druge pak strane, Burilović upozorava da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još uvijek ne ostvaruje potencijale na ovom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

„Do uvođenja sankcija postojale su velike prilike za proširenje asortimana izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju. Najvećim se dijelom to odnosilo na izvoz mandarina i drugog voća i povrća“, kaže predsjednik HGK te podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe prije nekoliko dana usvojila rezoluciju kojom se navodi da se političke sankcije nametnute Rusiji trebaju ukinuti.

„HGK potpuno podupire ovu rezoluciju Vijeća Europe. Komora se uvijek zalagala za potpuno uklanjanje barijera poslovanju. U tom će slučaju Moskva početi povlačiti protumjere nametnute europskim zemljama, što je prilika za naše gospodarstvo.“, poručuje Burilović.

Facebook Komentari