Bauk, Grbin i HNS hvale odluku Ustavnog suda o Ulici 10. travnja

Bivši ministar uprave SDP-ov Arsen Bauk istaknuo je da je ponosan zbog odluke Ustavnog suda prema kojoj je imenovanje “Ulice 10. travnja” u slavonskom selu Slatinski Drenovac neustavno, a njegov stranački i saborski kolega Peđa Grbin istaknuo je da premda je Agrokor top tema u medijima, ne želi da ova odluka prođe ispod radara. HNS je pozdravio također tu odluku.

DOKUMENT Ustavni sud donio je odluku o Ulici 10. travnja, uz zanimljivo izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića

Ponosan sam što je Ustavni sud 10.10.2017. potvrdio moju odluku iz 2013. o nazivu Ulice 10. travnja, a posebno ističem ovaj dio obrazloženja (točka 18.): “Polazeći od navedenog, pod zaštitom Ustava i Konvencije ne može biti ni obilježavanje datuma 10.travnja 1941. kao dana osnivanja NDH, na bilo koji način, uključujući davanje imena ulicama ili trgovima po tom datumu. Naime, “dobro poznata povijesna istina” je da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva predstavljala je apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji’, “- zabilježio je na svojem Facebooku Bauk.

Podsjetimo, riječ je o predmetu koji je 2013. godine pokrenuo kao tadašnji ministar uprave upravo Bauk. U njegovu mandatu Ministarstvo uprave ukinulo je naziv Ulice 10. travnja u selu Slatinski Drenovac na području Općine Čačinci u Virovitičko-podravskoj županiji, a tadašnja Vlada Zorana Milanović podnijela je zahtjev za ocjenu ustavnosti sporne odluke Općinskog vijeća Čačinci, koja datira još iz 1997. godine.

Isti je dio iz odluke Ustavnog suda, kao i Bauk, u svojoj objavi na Facebooku citirao Grbin, dodavši još i dio u kojem Ustavni sud navodi: “Stoga, sukladno Izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije sljednica NDH ni po kojoj osnovi. Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola i slično, već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.”

“Svjestan sam da je jučer i danas sve što se događa oko Agrokora vijest dana, ali ne želim da danas objavljena odluka koju je Ustavni sud donio vezano uz ustavnost naziva Ulice 10. travnja i simbola koji se vezuju uz NDH prođe “ispod radara”, poručio je Grbin.

HNS pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ neustavan; treba ju slijediti i Vijeće za suočavanje s prošlošću

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ u Slatinskim Drenovcima neustavan. Smatramo da ta odluka treba biti primjer kojim će se voditi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje svojim zaključcima treba dati preporuke Vladi RH.

Također smo mišljenja da odluku Ustavnog suda treba uzeti u obzir i prilikom donošenja Zakona o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima koji će konačno trajno riješiti taj problem u Republici Hrvatskoj.

„NDH je bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva je predstavljala apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji. Stoga, sukladno izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije slijednica NDH ni po kojoj osnovi. Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske“, naglašeno je u odluci Ustavnog suda.

HNS će podržati svaku odluku i inicijativu kojom se zabranjuje korištenje fašističkih simbola i ustaškog pozdrava „za dom spremni“ i nećemo se umoriti od ponavljanja da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru.
Želimo da se već jednom znanost, obrazovanje i tehnologija stave ispred ideoloških rovova svih boja i da konačno stvorimo školu za život, a ne za ocjene, kako bi povezali tržište rada s obrazovanjem. To će biti glavni fokus HNS-a koji će nas voditi u Vladi s HDZ-om u naredne tri godine, na dobrobit svih građanki i građana naše zemlje.

Facebook Komentari