Putin će Predsjednicu RH primiti u strogo čuvanoj rezidenciji

Kolinda grabar kitarović

Jedan od najmoćnijih ljudi svijeta Vladimir Putin, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović dočekat će u svojoj strogo čuvanoj, luksuznoj rezidenciji.

U luksuznoj crnomorskoj rezidenciji ”Bočarov ručej” – ruski se predsjednik često odmara. Održava kondiciju i prima strane državnike. U srijedu i hrvatsku predsjednicu. Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević kaže – to nije mala stvar.

”Osim s predsjednikom Putinom, naša će se predsjednica susresti i sa ruskim premijerom, što nije baš uobičajeno. To govori o visokom stupnju zainteresiranosti za obnovu odnosa”, rekao je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, piše Dnevnik.hr.

S predsjednicom – bez obzira na sankcije službenoj Moskvi – putuje i dosad najjača gospodarska delegacija. I s ruske strane – velik interes. Dogovara se izlazak na treća tržišta. A potpredsjednik HGK-a uvjerava – moguć je dobar posao u Rusiji. ”Od prehrambene industrije, proizvodnje, metaloprerađivačke industrije, a također i turizam”, rekao je Željko Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

S predsjednicom putuje i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Na Pantovčaku uvjeravaju: skrivenih motiva nema, već Cvitan potpisuje protokol o suradnji s ruskim tužiteljima. No, razgovor o Agrokoru i dugovima prema ruskim bankama neće se moći izbjeći. ”Neka politika i sa hrvatske strane i ruske strane odrade to da to pitanje ne bude prepreka svima drugima da rade svoj biznis”, kaže Kramarić.

Razgovarat će se i o LNG terminalu na Krku, koji nije u ruskom interesu, a gura ga hrvatska predsjednica. Spominje se i moguće konačno rješenje za rafineriju u Bosanskom Brodu, već do kraja mjeseca. Gradonačelnik Mirko Duspara nada se spajanju rafinerije na plin, što je pokrenula hrvatska vlada. ”Nama Brođanima to konkretno znači puno manje zagađenja. I ako ima diplomatskih problema, treba ih rješavati brzo, jer nam je dosta već čekanja”, kaže Duspara. Predsjednica putuje i u Moskvu i Sankt Peterburg. Nakon Mađara i Rusi će joj uručiti počasni doktorat.

Facebook Komentari