Pitanje je hoće li s radom nastaviti Istražno povjerenstvo za Agrokor, za Plenkovića dileme nema

Pitanje koje se danas postavlja je hoće li s radom nastaviti Istražno povjerenstvo za Agrokor.

Po tom su se pitanju članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras (SDP) i Marija Jelkovac (HDZ) razišli, piše HRT.

Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.

Ne vidim kakve veze ova istraga ima s Lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi, smatra Maras. Nema nikakvih problema ni zakonskih prepreka da se mi time bavimo, ali smo svjesni da HDZ vjerojatno tu želi “terminirati” stvari, a to im ne smijemo dopustiti, ističe SDP-ov zastupnik.

Smatra kako nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje.

Jelkovac: Dođe li do preklapanja povjerenstvo prestaje s radom

S druge strane, Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom.

Zakon je vrlo jasan, kaže Jelkovac pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, u kojem stoji da će, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.

O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali su sa članom povjerenstva iz Mosta Nikolom Grmojom. Komentirajući akciju Agrokor rekao je kako je to kulminacija izvida koji su započeli prije šest mjeseci. Prema njegovim riječima, sve je krenulo zahvaljujući kaznenoj prijavi koju je podnio tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov protiv Ivice Todorića i Agrokora zbog lažiranja bilanci.

Grmoja kaže kako ne bi bilo dobro da saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor prestane s radom.

“Mi trebamo vidjeti koja je politička odgovornost institucija i političara u proteklih dvadeset godina za nastanak ovakvog Agrokora, a saborsko povjerenstvo je jedino mjesto gdje se o tome može raspravljati. Mi se ne mislimo baviti lažiranim bilancama, već odgovornošću političara i institucija koje su omogućile da netko na ovakav način ugrozi hrvatsko gospodarstvo, poljoprivredu i sve naše proizvođače.”

Izrazio je nadu da HDZ neće krenuti u smjeru njegova ukidanja.

“Po tom pitanju bili smo jasni i već na prvom neformalnom sastanku povjerenstva tražio sam da ono nastavi s radom neovisno o pokretanju kaznenih postupaka. Predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić rekao je kako je to prejudiciranje, Lovrinović se složio, a HDZ nije iznio stav. Jedino je Milijan Brkić rekao kako je ono političko tijelo koje treba utvrditi okolnosti. Sada, međutim, imamo drukčije izjave – predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i još nekih zastupnika HDZ-a koji idu u smjeru stopiranja istražnog povjerenstva, rekao je Grmoja. Narod očekuje istinu o Agrokoru”, istaknuo je.

Za subotnji sastanak u Vladi o kojem pišu mediji, kaže, ne zna. Bude li se otezalo s radom ili opstruiralo, bit će to očit dokaz da HDZ ne želi potpunu istinu o Agrokoru, zaključio je Grmoja.

Plenković: Zakon je jasan

Upitan o istražnom povjerenstvu premijer Andrej Plenković rekao je kako je tu zakon jasan. Prema odredbama zakona o istražnim povjerenstvima malo je prostora za različte interpretacije – sukladno članku 4 kad se pokrene kazneni postupak u određenom slučaju, istražno povjerenstvo odmah prestaje s radom.

To je zakon iz 1996. godine. Ne vidim kako bi netko drugi mogao to drugačije interpretirati. Nama je u interesu da se cijela ova priča razmrsi do najsitnijih detalja, to je higijenski za hrvatsko društvo i meni je svejedno da li ćemo tu raspravu voditi u okviru istražnog povjerenstva, pred nekim saborskim odborom ili nekim drugim tijelom. Nije važno, važno je da temeljito raspravimo i uzroke i posljedice i kako dalje. Za HDZ je važno poštivanje načela zakonitosti kao i kompletno rasvjetljavanje svih aspekata ove situacije, piše HRT.

Plenković o uhićenjima oko Agrokora, ali i tome je li došlo vrijeme da se Zdravko Marić povuče

Facebook Komentari