Humanitarna akcija “Da život imaju” – prikupljeno 850.000 kuna

U akciji “Da život imaju” humanitarnog projekta “Uz nas niste sami” prikupljeno je 850.000 kuna. No akcija traje do kraja godine te je humanitarni telefonski broj 060 9001 (6,25 kn po pozivu) i dalje otvoren.

Prijenost humanitarnog projekta, tijekom kojega su se na telefone javljale brojne poznate osobe, emitiran je na Prvom programu HTV-a, Drugom programu Hrvatskog radija, internetskoj stranici HRT-a www.hrt.hr i na multimedijskoj usluzi HRTi.

Cilj humanitarne akcije je mladima bez roditeljske skrbi osigurati stanovanje, kao prijelazni period iz života u domu u samostalan život, budući da nakon punoljetndosti domove moraju napustiti. Također, akcijom se želi omogućiti stanovanje i siromašnim studentima koji to pravo nisu ostvarili u studentskim domovima. Stoga je za njihov smještaj Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo akciju izgradnje stambene zgrade.

Ovom se akcijom pomaže mladim ljudima koji završe školu, a koji su bez roditeljske skrbi, kazao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Donacijama gledatelji pomažu da se sagradi objekt u kojemu će moći živjeti dok se ne snađu u životu, odnosno dok ne nađu posao. Riječ je o plemenitome cilju koji Hrvatska radiotelevizija maksimalno podržava; još jednom pozivamo sve gledatelje da doniraju novac kako bi se ta zgrada izgradila što prije, rekao je ravnatelj HRT-a.

Na telefone se javljao i vršitelj dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa HTV-a Bruno Kovačević koji je istaknuo da su takve akcije jedna od zadaća javne radiotelevizije. Uz nas niste sami radimo već nekoliko godina, do sada smo prikupili oko milijun eura, nadam se da ćemo i ovom akcijom večeras prikupiti značajna sredstva, dodao je.

Među visokim uzvanicima koji su se javljali na telefone bili su premijer Andrej Plenković i ministri. Hrvatski građani još su jednom pokazali veliko hrvatsko srce. Inicijativa o dovršetku ovoga projekta je sjajna i siguran sam da će Hrvatska još jednom biti na visini i do kraja godine, koliko traje ova inicijativa, ostvariti rezultat, izjavio je između ostalog premijer Plenković.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar istaknula je da je zahvalna Hrvatskoj radioteleviziji na pomoći u ovoj akciji. Vrijednost je objekta 8,7 milijuna kuna, a nedostaje nam još oko 2,6 milijuna kuna; jako sam zadovoljna sredstvima koja su prikupljena večeras, kazala je sestra Jelena Lončar.

Kuća za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi gradi se na adresi Selska cesta 165 u Zagrebu. Trebala bi biti završena do kraja 2018. i osigurati smještaj za 31 korisnika. Vrijednost radova rušenja stare zgrade i izgradnje novog objekta iznosi 8,7 milijuna kuna, a 30% troškova snosit će Zagrebačka nadbiskupija. Na tri kata zgrade bit će jednokrevetne i dvokrevetne sobe s kupaonicama i mogućnošću smještaja za 31 osobu, a na četvrtom će biti zajednički vešeraj.

Oko 800 djece i mladih u domovima jer nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb

U domovima se nalazi oko 800 djece i mladih jer nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb, navodi se u podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Državnoga zavoda za statistiku. Najveći problem im je što nakon 18. godine, a u slučaju daljnjega školovanja najkasnije do 21. godine, moraju napustiti dom i početi samostalan život. U Hrvatskoj svake godine oko 60 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završi srednju školu i ne zna kako dalje, a Caritasove kuće svake ih godine napušta desetak.

Renato, jedan od korisnika doma, kazao je za HRT da bi želio nakon odlaska od ondje otići u stambenu zajednicu.

Bez potpore obitelji i društva, bez posla i riješenog stambenog pitanja prepušteni su sami sebi i izloženi visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva. Tako mnogi od njih u završnim razredima srednje škole namjerno “skupljaju” loše ocjene te ponavljaju razred kako bi što dulje ostali u domovima.

Tajnik Caritasa zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg izjavio je u HRT-ovoj “Temi dana” da je cilj večerašnjeg koncerta doći do oko milijun kuna. U tom smislu potrebno je oko 150.000 poziva na humanitarni telefon jer smo do sinoć ostvarili već oko 40-50 tisuća poziva na taj broj. Nadam se da ćemo i ovaj cilj ostvariti zahvaljujući svima onima koji će pokazati empatiju i solidarnost, rekao je Erceg.

Budući da se projekt nastavlja do 31. prosinca ove godine građani ga još mogu podržati pozivima na humanitarni broj 060 9001.

Cilj HRT-a je u predstojećem razdoblju prikupiti još 150.000 kuna, odnosno da ukupan iznos bude milijun kuna do kraja ove godine.

Veliki koncert u HRT-ovom televizijskom studiju Anton Marti bio je vrhunac humanitarnog projekta. Među poznatim glazbenicima koji su nastupili bili su Matija Dedić, Marko Tolja, Mia Dimšić, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Saša Lozar, Ruža Janjiš, Dino Petrić i Angie uz pratnju Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinella.

HRT se uključivao izravno i u Caritasovu kuću Trešnjevka u kojoj su štićenici i osoblje budno pratili tijek akcije.

Caritasova akcija “Da život imaju” održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a medijski pokrovitelji su HRT i Večernji list.

Facebook Komentari