Crometeo i Istramet o prijedlogu zakona: Kaznama od 300.000 kuna žele nas uništiti!

Nakon što se IstraMet pobunio protiv nacrta prijedloga zakona o hidrometeorološkoj djelatnosti i tvrde da im DHMZ želi onemogućiti rad, protiv nacrta zakona koji je u javnoj raspravi pobunio se i Crometeo.

Crometeo i IstraMet tvrde da novim prijedlogom zakona o hidrometerološkoj djelatnosti čiji se nacrt nalazi u javnoj raspavi, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), koji je izadio nacrt, želi zabraniti njihov rad kao i rad drugih sličnih udruga.

“Crometeo je stavio crnu traku preko svog profila u znak protesta protiv skandaloznog prijedloga Zakona o hidrometeorološkoj djelatnosti kojim bi se de facto zabranio rad Crometea i svih sličnih udruga u Hrvatskoj.

Ne samo da to nećemo dozvoliti, nego ovim putem iskazujemo veliko razočarenje da spomenuti prijedlog zakona jednom riječju nije prepoznao rad udruga poput naše, a s punom odgovornošću tvrdimo da smo nemjerljivo unaprijedili domaću meteorologiju posljednjih 15 godina.

U tijeku je zajedničko dogovaranje svih budućih koraka, a naši članovi i simpatizeri bit će o svemu narednih dana izviješteni”, objavili su na svojoj Facebook stranici iz Crometea.

Istramet optužio DHMZ da ih pokušava zakonski zabraniti

U IstraMetu smatraju da “DHMZ želi uvesti apsolutni monopol u polje meteoroloških informacija”.

“Naši prvi utisci nakon čitanja prijedloga zakona, a prije savjetovanja s pravnim stručnjacima, je taj da DHMZ posebnim zakonom želi kriminalizirati rad Istrameta i ostalih meteoroloških udruga u Hrvatskoj, a to vjerojatno planiraju realizirati drakonskim kaznama koje se penju i do 300.000 kn za Udrugu te do 50.000 kn za odgovornu osobu. Opravdano smatramo kako DHMZ zakonom želi uvesti apsolutni monopol na publikaciju meteoroloških podataka, kao i to da putem nadležnog tijela želi u potpunosti kontrolirati subjekte kojima će dati te ovlasti”, navode između ostalog u IstraMetu, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari