Vesna Pusić: Neobično je da premijer ne vodi izaslanstvo u Rusiju

Bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala put predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju.

“U prvom redu vidim dva problema u tom putu. Prvo, nije jasno koja je svrha tog puta, zašto se ide i drugo je sastav tog izaslanstva koje ide s njom. Ne mogu procijeniti opstruira li premijer taj put ili ne, ali zaista se ne vidi u ovom trenutku koje su naše glavne teme u odnosima s Rusijom, koja je ozbiljna zemlja u vanjskopolitičkom, sigurnosnom i trgovinskom smislu s kojom imamo barem dva otvorena pitanja, jedno je Agrokor, a drugo je sigurnost i stabilnost na jugoistoku Europe”, kazala je Pusić.

Istaknula je da predsjednica, kao institucija, nema izvršne ovlasti i ne može ništa dogovoriti u Rusiji po pitanju stanja u Agrokoru i odnosa sa Sberbankom. “To mora dogovarati Vlada, jer ona je nositelj izvršne ovlasti i u svakom pogledu može provesti nešto od tih dogovora”, kazala je Pusić.

Bivša ministrica vanjskih poslova istaknula je da nije čudno što ministrica gospodarstva, Martina Dalić, nije dio izaslanstva koje putuje u Rusiju. “Meni je neobično da premijer ne vodi to izaslanstvo i ne ide u Moskvu i u razgovore s ruskom stranom, jer to je direktno posao Vlade. Predsjednik ide protokolarno, kad su mnoge stvari riješene, jer ne može de facto realizirati ništa od dogovora”, rekla je Pusić.

“Možda je ruska strana zainteresirana za taj razgovor, jer se vidi da ruska strana sustavno promatra političare općenito, naročito političare u Europi i identificira neke s kojima može uspostaviti bližu komunikaciju. Oni vrlo dobro znaju kakav je raspored nadležnosti po Ustavu u Hrvatskoj, i Vlada je tu ključni čimbenik”, kazala je Pusić.

Facebook Komentari