HL: Horvatinčiću ‘licence to kill’, a starice šaljemo u zatvor

Hrvatski laburisti oštro su komentirali oslobađajuću presudu Tomislava Horvatinčića.

Hrvatski laburisti zgroženi su, navode u priopćenju, ‘nepravomoćnom odlukom Općinskog suda u Šibeniku kojom je Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskih supružnika Marinelle i Francisca Sanpietro. Groteska je tim veća što je isti sud Horvatinčića osudio na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Horvatinčić je već i ranije imao prometnih nesreća sa smrtnim ishodom, u kojima su život izgubile Nada Petrović i Manda Vučković, međutim, očito je za hrvatsko pravosuđe riječ o “uzornom građaninu” koji ima “licence to kill”.

I dok siromašne starice zbog nekoliko stotina kuna neplaćenih režija završavaju u zatvoru, obijesni tajkuni izvlače se na “sinkope”.

Hrvatsko pravosuđe već ima stigmu duboko korumpirane grane vlasti, a ova presuda dojam samo pojačava. Ili je ovo poziv građanima da pravdu uzmu u svoje ruke, što se u pravnoj, demokratskoj, civiliziranoj državi nikako ne bi smjelo dogoditi. Sve dok se donose ovakve presude, nitko nema pravo žaliti se na bijeg građana iz Hrvatske.

Nadamo se da će Županijski sud u postupku žalbe nastojati vratiti povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe’, napisali su u priopćenju.

Podsjetimo, na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić danas je oslobođen na suđenju za pomorsku nesreću u kojoj su život izgubili supružnici Francisca i Marinelle Salpietro.

‘Imajući u vidu iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja, kako pomorskih, tako i medicinskih vještaka – nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je’, kazala je sutkinja Maja Šupe.

‘Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja’.
Nedugo nakon presude Horvatinčić se obratio medijima ispred suda.

“Već sedmu godinu nosim psihičke i zdravstvene tragove od ove velike nesreće. Još jednom izražavam sućut i žaljenje i da pokušamo na bilo koji način ublažiti ovu tešku tragediju”.

Facebook Komentari