Da se Agrokor prepusti samo DORH-u bilo bi pojeo vuk magare

Član saborskog povjerenstva za agrokor Ivan Lovrinović
Lovrinović je objasnio zašto povjerenstvo s radom počinje 3. studenoga.

“To je mali pomak zbog blagdana Svih svetih. To je jedini razlog zašto je pomjereno na taj datum”, rekao je Lovrinović.

Istaknuo je da je logično da je Ivica Todorić prvi pozvan na klupu za svjedoke. “On je ključna osoba što se tiče Agrokora, on ga je osnovao, on zna sve o Agrokoru, dakle prava je osoba koja će odgovoriti na pitanja. On zna puno toga i o odnosima s okolinom, s političkim strukturama i kao takav je za rad povjerenstva najbolji”, rekao je Lovrinović.
Komentirao je i Todorićeve objave na blogu. “Njegov način komunikacije je očito isplaniran, on je jednosmjeran, nema dijaloga, on se obraća priopćenjima preko bloga, ali pojedine kvalifikacije koje iznosi vrlo su zanimljive, jedan dio je vrlo težak i zaslužuje pažnju. Problem je što ga se za neke tvrdnje ne može pitati, ali to ćemo imati priliku ako se odazove. To je čovjek koji zna skoro sve”, rekao je Lovrinović.
Upitan što će povjerenstvo pitati Todorića, Lovrinović je rekao da su zadaci određeni. “Ne možemo se baviti čime mi hoćemo. Mi smo političko povjerenstvo, nismo revizorska kuća niti financijski tim koji će istraživati kako je što knjiženo. Naš je ključni zadatak da utvrdimo u kojoj su mjeri i na koji način, ako je bilo i postojalo, utjecale politiičke strukture na rast, razvoj i probleme Agrokora. Vidjet ćemo je li bilo političkog pogodovanja prilikom poslovanja Agrokora, je li Porezna uprava redovito odlazila u Agrokor, je li porez plaćan ili nije. Posebno je zanimljivo kako su se postavljale regulatorne institucije prema Agrokoru, prije svega mislim na HNB. Nemoguće je da se krreacija mjenica bez pokrića odigrala da nitko nije ništa znao. Vidimo da je riječ o nizu institucija regulatornog okvira, a sve su vezane za politiku. Mi se nećemo miješati u ono što je predmet istraživanja DORH-a i drugih organa”, rekao je Lovrinović.
Komentirao je i dosadašnji rad DORH-a. “Što se tiče češljanja DORH-a i bivših šefova DORH-a, oni su češljali, ali nisu pročešljali do kraja. Ovo je političko povjerenstvo važno, jer kad ga ne bi bilo, a stvar se prepustila DORH-u, bilo bi – vuk pojeo magare”, rekao je Lovrinović.

Facebook Komentari