Aktivisti Greenpeacea su upali u nuklearnu centralu Cattenom te izazvali eksplozije pirotehnikom

Aktivisti Greenpeacea koji brinu o ekologiji privedeni su u jučer od strane francuske žandarmerije nakon što su nakratko ušli u nuklearnu centralu Cattenom te ispalili pirotehničke naprave kako bi upozorili na osjetljivost takvih postrojenja na eventualni napad.

“Aktivisti Greenpeacea u postrojenju. Nema pristupa nuklearnoj zoni. Nema utjecaja na sigurnost postrojenja”, pisalo je na Twitteru centrale, smještene nekoliko kilometara od granice s Velikim Vojvodstvom Luksemburg.
Aktivisti Greenpeacea su željeli privući pozornost na “krhkost” zdanja s bazenom u nuklearci Cattenom koja nisu zaštićena, suprotno zdanjima s reaktorima
Prešli sigurnosne prepreke i došli do bazena s gorivom
Aktivisti Greenpeacea pak na Twitteru tvrde da su ispalili pirotehničku napravu rano ujutro “u podnožju bazena za korišteno gorivo”, u postrojenju koje Greenpeace ne smatra dovoljno zaštićenim.
U video-snimci koju je Greenpeace Francuska emitirao na Twitteru, nekoliko je pirotehničkih naprava ispaljeno iz zone sa zgradama za koje se čini da pripadaju kompleksu centrale.
Francuska nuklearka Catennom

Roger Spautz, zadužen za nuklearnu kampanju za Greenpeace Luksemburg, objasnio je da je “oko 5:30 sati petnaestak aktivista ušlo u postrojenje, prešlo dvije sigurnosne prepreke i stiglo do zgrade u kojoj se nalazi bazen s korištenim gorivom”, javlja francuska novinska agencija AFP.

Roger Spautz je medijima objasnio kako su željeli privući pozornost na “krhkost” zdanja s bazenom “koja nisu zaštićena, suprotno zdanjima s reaktorima”. (Teo Ljubić, AFP)
Share This Article