Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont i Casamajó odgodio je proglašenje neovisnosti i to bi ga na kraju moglo skupo koštati!

Ako se vrati u Kraljevinu Španjolsku, Carlesu Puigdemontu i Casamajóu prijeti 25-godišnja kazna zatvorom zbog optužnice za pobunu i ulogu u prošlogodišnjem organiziranju ilegalnog referenduma o odcjepljenju pokrajine Katalonije od Kraljevine Španjolske

Predsjednik španjolske pokrajine Katalonije, Carles Puigdemont i Casamajó  predložio je danas u parlamentu da odgodi proglašenje neovisnosti kako bi se otvorio put dijalogu sa središnjom vladom u Madridu.

“Predlažemo odgodu proglašenja neovisnosti za nekoliko tjedana kako bi dali šansu dijalogu”, rekao je Carles Puigdemont i Casamajó pred regionalnim parlamentom, pozvavši španjolske vlasti da “slušaju, možda ne njih, ali druge ljude koji žele posredovati”.

Razočaranost na licima Katalonaca nakon govora predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa uopće ne čudi te se već sad može reći kako je pokušaj odvajanja Katalonije od Kraljevine Španjolske – propao

Istaknuo je da je najbogatija španjolska pokrajina dobila pravo na neovisnost nakon referenduma 1. listopada na kojem se većina birača odlučila za otcjepljenje od ostatka Kraljevine Španjolske.

No umjesto trenutnog prekidanja veza s Madridom, zatražio je od zastupnika da suspendiraju primjenu rezultata glasovanja kako bi mogli početi pregovori s centralnom vladom.

Odnose s Madridom ocijenio je “neodrživima”, ali smatra da se “sukob” može riješiti pregovorima i da treba dati šansu međunarodnim posrednicima.

Katalonski čelnik Carles Puigdemont i Casamajó izjavio je kako je referendum dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u “neovisnu državu”, no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom.

Pozornost sada prelazi na španjolskog konzervativnog premijera desnog centra, Mariana Rajoya Breya koji je ranije odbacio bilo kakvo “posredovanje između zakona i neposluha”. On će se sutra obratiti državnom parlamentu

Na referendumu održanom 1. listopada gotovo se devedeset posto izašlih odlučilo za neovisnost, tvrde katalonski dužnosnici.

Službeni Madrid taj referendum smatra ilegalnim, a Ustavni sud Kraljevine Španjolske ga je suspendirao. Protivnici neovisnosti u velikom su broju bojkotirali glasanje na koje je izašlo četrdeset i tri posto birača, a postoje i izvještaji o nepravilnostima.

Španjolska policija pokušala je spriječiti birače da izađu na birališta, ponekad nasilno, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

“S rezultatima referenduma 1. listopada, Katalonija je zaslužila pravo na neovisnost”, ustvrdio je u svom današnjem govoru pred katalonskim Parlamentom Carles Puigdemont i Casamajó.

Već sad je razvidno kako katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó sve više i više gubi podršku i od samih Katalonaca

Rekao je kako je odcjepljenje od Madrida “volja naroda”, no i da želi smanjiti tenzije oko tog pitanja.

Njegov poziv na dijalog je “gesta odgovornosti i velikodušnosti”, uzimajući u obzir želju španjolske i međunarodne zajednice za deeskalacijom, ali i “poštujući volju naroda”, kazao je Carles Puigdemont i Casamajó.

Obraćajući se svim stanovnicima Kraljevine Španjolske, Katalonac je rekao: “Mi nismo kriminalci, luđaci, pučisti. Mi nismo sišli s uma. Mi smo normalni ljudi koji samo žele birati”.

“Ne očekujte od mene bilo kakve prijetnje, ucjene ili uvrede. Ovo je veoma ozbiljno pitanje”, rekao je.

“Svi smo dio iste zajednice i zajedno moramo ići naprijed. Jedini put prema tome su demokracija i mir”, naglasio je katalonski čelnik pred zastupnicima.

Brojni građani Barcelone, pobornici katalonske neovisnosti ne skrivaju žalost sa svojih lica

Istaknuo je i kako se Kataloniji ne dopušta pravo na samoodređenje te da ta regija plaća previše poreza središnjoj vlasti u Madridu.

Pozornost sada prelazi na španjolskog konzervativnog premijera desnog centra, Mariana Rajoya Breya koji je ranije odbacio bilo kakvo “posredovanje između zakona i neposluha”. On će se sutra obratiti državnom parlamentu.

Prostorije parlamenta u vrijeme Puigdemontovog govora štitila je policija, a u blizini se održava veliki skup pristaša neovisnosti.

Pravo na samoodređenje Katalonije su, pored Europske unije također odbacili gradonačelnica Barcelone, Ada Colau Ballano te njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel, rekavši da SR Njemačka neće priznati neovisnu Kataloniju i francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, koja je također naglasila kako službena Francuska podržava ujedinjenu Kraljevinu Španjolsku.

Katalonci, otac i sin nakon što su odslušali govor predsjednika Katalonije, doslovce su na rubu plača

Brojni analitičari su mišljenja kako je na aktualni stav Carlesa Puigdemonta i Casamajóa o odgodi proglašenja neovisnosti Katalonije itekako utjecao glasnogovornik španjolske glavne vladajuće stranke koji je upozorio Puigdemonta da riskira uhićenje ako proglasi neovisnost. “Povijest se ne smije ponoviti. Nadamo se da ništa neće biti proglašeno, možda i zato jer bi onaj tko to učini mogao završiti kao onaj koji ju je proglasio prije osamdeset i tri godine”, rekao je Pablo Casado Blanco iz vladajuće Narodne stranke, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Pablo Casado Blanco je pritom mislio na Lluisa Companysa i Jovera, koji je proglasio katalonsku državu 1934. godine, a uhićen je vrlo brzo nakon toga. Šest godina kasnije ubijen je za vrijeme diktature Generalísima Francisca Franca, pravim imenom Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo.

Današnja odgoda proglašenja katalonske neovisnosti samog Carlesa Puigdemonta i Casamajóa mogla bi na kraju skupo koštati

Osim što Carles Puigdemont i Casamajó i Katalonci za neovisnost pokrajine Katalonije nemaju podršku nikoga u svijetu, oni nemaju podršku ni od svih Katalonaca, a poglavito ne od većine Španjolaca, tako da razočaranost na licima Katalonaca nakon govora predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa uopće ne čudi te se već sad može reći kako je pokušaj odvajanja Katalonije od Kraljevine Španjolske – propao, dok bi ova odgoda proglašenja katalonske neovisnosti samog Carlesa Puigdemonta i Casamajóa mogla na kraju skupo koštati. Naime, već sad je razvidno kako on sve više i više gubi podršku od samih Katalonaca.  (Theo Ljubić)

Facebook Komentari