Izgledna suspenzija političke autonomije Katalonije

Španjolski premijer Mariano Rajoy Brey danas je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 Ustava Kraljevine Španjolske koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju.

“Kabinet se složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi je li ili nije proglasila neovisnost”, rekao je Mariano Rajoy Brey u kratkom televizijskom obraćanju.

“Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana”, rekao je, dodajući da će nastaviti djelovati na “oprezan i odgovoran” način.

Španjolski premijer Mariano Rajoy Brey danas je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 Ustava Kraljevine Španjolske koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju

Taj formalni zahtjev potreban je kako bi se aktivirao članak 155 Ustava koji pak ne utvrđuje nikakav vremenski rok u kojem bi se trebao dobiti odgovor, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont i Casamajó jučer je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istodobno odgađajući provedbu odluke kako bi se  “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom. (Teo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari