Stier: Političkim sredstvima naći mir za Kataloniju

Tjedan neizvjesnosti u Španjolskoj bliži se svom kraju – danas bi se vođa katalonske vlade trebao obratiti regionalnom parlamentu – kada bi, nagađa se, mogao proglasiti neovisnost. Iako nema znakova da su Katalonci nadomak kompromisa s Madridom, mnogi su posumnjali da će do proglašenja doći nakon govora gradonačelnice Barcelone koja je naglasila da referendum nije temelj za proglašenje neovisnosti već za otvaranje dijaloga.

Svo to vrijeme Europska unija je prema previranjima u Španjolskoj prilično suzdržana. Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova, za Studio 4 javio se iz Strasbourga. Komentirajući odgađanje proglašenja neovisnosti, što se očekivalo unutar 48 sati od referenduma, kazao je da je očita podjela u katalonskome društvu, što se pokazalo i u nedjelju kada su masovno izašli na ulice oni koji su za ostanak Katalonije u Španjolskoj, dovelo do toga da ono što je izgledalo gotovo kao sigurno, dovedeno je u pitanje ili barem oblik u kojem će se to učiniti.

“Osim što je katalonsko društvo podijeljeno, izgleda da su se počele događati određene podjele na strani onih koji su za neovisnost. Imaju i različie pristupe od radikalnije lijevije strukture koja želi odmah proglasiti neovisnost, do onih umjerenijih koji žele iskoristiti referendum ne toliko za proglašenje neovisnosti, nego za zatvaranje procesa političkog dijaloga”, dodao je Stier.

Na pitanje očekuje li danas proglašenje, Stier je rekao da se nagađa da će na sjednici katalonskog parlamenta imati određen proglas, neće to staviti na glasovanje. Izgleda da su podjele i na političkoj sceni i na onoj strani koja je do sada zagovarala neovisnost, s druge strane je veliki pritisak i na katalonsku vladu da ne radikalizira situaciju, pogotovo pritisak od poslovne zajednice u kataloniji koja se boji da bi proglašenjem neovisnosti došlo do radikalizacije, možda i do aktivacije članka 155 španjolskog ustava kojim se može i ukinuti katalonska autonomija. Dodao je kako se situacija iz sata u sat monitorira.

Svi zagovaraju politički dijalog da se pronađe političko rješenje jer je očito da se mora isključivo političkim sredstvima nači način za podijeljno društvo u Kataloniji. Kazao je kako je po nekim istraživanjima više onih koji su protiv neovisnosti, od onih koji su za. Morat će se naći političko rješenje, smatra Stier.

Govoreći o europskim centrima moći i njihovu načinu pristupanja problemu Katalonije, Stier je rekao da je Komisija bila vrlo jasna kada je rekla da je referendum bio protuustavan, s druge strane jasno je da se traži, odnosno očekuje se od Španjolske da ima jedan politički proces dijaloga kojim se može riješiti ovaj problem u okviru postojećeg ustava.

Stier je istaknuo da što se tiče europskih institucija, svi naglašavaju da je situacija jasna s aspekta legaliteta, katalonsko društvo je podijeljeno na pola i očekuje se da se kroz demokratske institucije pronađe neko institucionalno rješenje.

Share This Article