Sin diktatora koristio nelegalno tzv. Titovu vilu u Samoboru, ministarstvo će tražiti naknadu – milijun kuna

Slučaj otoka Smokvica, koji je nedavno vraćen u državni posjed, bio je posljednji u nizu slučajeva bespravnog korištenja i nebrige za državnu imovinu. HRT otkriva još jedan.

Već desetljećima državnim se nekretninama u Samoboru koristi Aleksandar Broz, sin Josipa Broza Tita. No čini se da je i tomu došao kraj.

Od znatiželjnih pogleda visoka vrata čuvaju dobro zaključanu tajnu. To je ulaz u takozvanu Titovu vilu u Samoboru. Iza ograde je 35 tisuća četvornih metara voćnjaka, vinograda i kuća kojom se i danas koristi Aleksandar Broz, sin Josipa Broza.

Aleksandra Mišu Broza za posjeta naša ekipa nije zatekla na posjedu. Susjedi kažu da njega i članove obitelji u posljednje vrijeme rjeđe viđaju.

Malo tko zna da Broz mlađi nema pravnog uporišta za korištenje tog posjeda. Jer od travnja 1998. on je u državnom vlasništvu. A to zna gospodin Broz, s kojim je HRT-ova ekipa razgovarala telefonom.

Iako tvrdi da ga u posljednjih 20-tak godina nitko nije pozvao da tu nekretninu preda i vrati državi, Državno je pravobraniteljstvo još 2000. godine pozvalo Aleksandra Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru. On to nije učinio, a zanimljivo je da već u srpnju 2001. godine Račanova vlada baš te nekretnine daje na upravljanje predsjedniku. I tako je bilo punih 15 godina – sve do lani, kada su iz Ureda predsjednice nekretnine vraćene Uredu za upravljanje državnom imovinom koji je prerastao u Ministarstvo.

Bespravno korištenje i bespravan status bio je standard odnosa prema državnoj imovini i u toj sferi država nije pokazala da je postojala. Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posjed nekretnine koju koristi bespravno gospodin Broz, ali i radi naplate protupravno stečene koristi, izjavio je za HRT ministar državne imovine Goran Marić.

Prema prvoj procjeni, nekretnine su vrijedne oko milijun eura. Ministarstvo državne imovine tražit će da se plati naknada za korištenje nekretnina u posljednjih 5 godina, za što nije nastupila zastara. Procjenjuje se da je riječ o oko milijun kuna.

Facebook Komentari