Rekordni turistički rast u kolovozu, iako su te brojke dobre, izražena sezonalnost – nije

Ilustracija

U kolovozu ove godine zabilježena su 4,2 milijuna turističkih dolazaka i 26,8 milijuna turističkih noćenja, što predstavlja rast od 6,1%, tj. 5,4% u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Prema dostupnim podacima, riječ je o najvećoj razini spomenutih pokazatelja u posljednjih dvadesetak godina.

U posljednjih se godinu dana bilježi kontinuirani uzlazni godišnji trend turističkih dolazaka, a kod noćenja se bilježi uglavnom uzlazni trend, tj. samo je u ožujku i svibnju ove godine zabilježen godišnji pad tog pokazatelja.

Turistička aktivnost u kolovozu ove godine ponovno je imala značajan utjecaj na broj novozaposlenih, odnosno treći najveći broj novozaposlenih s HZZ-a, evidentiran je upravo u turističkoj djelatnosti.

Unatoč rekordnim razinama turističkih pokazatelja, u hrvatskom turizmu još je uvijek izražen sezonski karakter kao i prostorna ograničenost. Naime, samo se u dva mjeseca u godini (u srpnju i kolovozu) ostvari oko 60% noćenja cijele godine i samo se u trima županijama, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, bilježi približno dvije trećine ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj na razini cijele godine. Izraženost sezonalnosti hrvatskog turizma još je uočljivija ako se usporedi taj pokazatelj (udio srpnja i kolovoza u turističkim noćenjima na razini cijele godine) s drugim europskim mediteranskim zemljama, gdje Hrvatska ima kudikamo najveći udio, pa je, prema tom pokazatelju, najviše izložena rizicima sezonalnosti.

U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je gotovo 14 milijuna turističkih dolazaka i gotovo 72,5 milijuna turističkih noćenja, što je 13,8%, tj. 11,8% više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

„Kumulativna razina turističkih noćenja rekordna je, a na takva kretanja većim je dijelom utjecao porast kod stranih turista, a manjim dijelom kod domaćih. Sada je već evidentno da će ova godina biti još jedna u nizu uzlaznog trenda turističkih noćenja, a ovogodišnji će rast, prema našim procjenama, iznositi oko 10%.“rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

TAGGED:
Share This Article