Nina Kuluz i njen odvjetnik zaprepašteni odlukom suda u Italiji i zatvorskom kaznom

Odvjetnik Nine Kuluz, Mišo Živaljić, prokomentirao je za N1 odluku kaznenog suda u Torinu koji je Ninu Kuluz osudio na zatvorsku kaznu od tri godine i četiri mjeseca, oduzeo joj skrbništvo, a bivšem partneru mora platiti odštetu u iznosu od 50.000 eura.

“Jutros je talijanski kazneni sud u Torinu donio ovakvu odluku, radi se o nepravomoćnoj odluci, sud smatra da je ona počinila kazneno djelo, ali odluka nije dostavljena strankama, rok je 30 dana i tada ćemo se žaliti. Ona je svjedočila, iznijela brojne dokaze obiteljskog nasilja i nadala se da će sud uzeti sve činjenice”, kazao je Živaljić.

“Mi smo zaprepašteni, ne samo moja stranka nego i struka, nismo to vidjeli nikada, da se traži uvjetna kazna, a sud donese bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Mi nemamo ovakvih situacija u kojima tužiteljstvo traži uvjetnu, a sud donese bezuvjetnu kaznu. Očito je da je odluka donesena pod velikim pritiskom javnosti i nadam se da neće ostati ovakva. Imamo dvije javnosti, hrvatsku i talijansku. U Italiji je njezin suprug iznosio negativne stvari o njoj, proglašen je ocem godine, mi smo u Hrvatskoj dovoljno senzibilizirali i informirali javnost”, dodao je odvjetnik Nine Kuluz.

“Žalba će odgoditi izvršenje presude jer je to nepravomoćna odluka. Osim u dijelu novčane kazne koji se izvršava čim se donese ovršna odluka. Ovo je prvostupanjski talijanski sud, postoji drugostupanjski i Vrhovni sud pa situacija može potrajati još godinama”, objasnio je odvjetnik.
“Ne postoji mogućnost Međunarodnog suda jer smo ulaskom u EU preuzeli uredbe Vijeća Europe i znamo koja država je kada nadležna za koji predmet. Ona je dijete odvela iz Italije. Pozivamo se na jednu uredbu Vijeća Europa koja govori da je nadležan sud za skrbništvo naš sud i tu nam nije jasna odluka oduzimanja srbništva kaznenog suda u Italiji”, objasnio je odvjetnik Živaljić koji je otkrio i kako je reagirala sama Nina Kuluz.

“Nina Kuluz je s djetetom i šokirana je. Nije joj lako. Mi smo prije nekoliko trenutaka vidjeli da Slobodna Dalmacija radi anketu s kim bi da dijete živi. Pojedini mediji su otišli predaleko i razbacuju sa sudbinim jednog dječaka. Posjedujemo ustavno sudovanje, ali se nadam da će se stvar riješiti i prije, da će naš sud primjeniti konvencije i obustaviti ovrhu. Ovakvom drakonskom kaznom nitko nije zadovoljan, a posebno će ispaštati dijete”, upozorio je Živaljić.

Facebook Komentari