Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó sve usamljeniji. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau Ballano za ujedinjenu Španjolsku!

Utjecajna gradonačelnica Barcelone danas se izjasnila protiv jednostranog proglašenja neovisnosti Katalonije od Kraljevine Španjolske, a također je zatražila od španjolske vlade da povuče svoja policijska pojačanja poslana u regiju.

Rezultati referenduma 1. listopada ne mogu poslužiti kao temelj za proglašenje neovisnosti, rekla je Ada Colau Ballano, ljevičarska gradonačelnica katalonske prijestolnice koja ima 1,6 milijuna stanovnika.

Katalonska budućnost danas izgleda vrlo nesigurno, par sati pred ključni govor u parlamentu koji treba održati secesionistički vođa Carles Puigdemont i Casamajó  u kojem je neizvjesno hoće li proglastiti neovisnost od Kraljevine Španjolske.

Ada Colau Ballano, ljevičarska gradonačelnica katalonske prijestolnice Barcelone izjasnila se za ujedinjenu Kraljevinu Španjolsku

Carles Puigdemont i Casamajó bi trebao govoriti danas u 18 sati te “izvijestiti o aktualnoj političkoj situaciji”.

Glasnogovornik španjolske glavne vladajuće stranke upozorio ga je da riskira uhićenje ako proglasi neovisnost. “Povijest se ne smije ponoviti. Nadamo se da ništa neće biti proglašeno, možda i zato jer bi onaj tko to učini mogao završiti kao onaj koji ju je proglasio prije osamdeset i tri godine”, rekao je Pablo Casado Blanco iz vladajuće Narodne stranke, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Više od tri stotine i osamdeset tisuća unionista tijekom vikenda izašli su na ulice Barcelone kako bi prosvjedovali protiv katalonske neovisnosti, a za ujedinjenu Kraljevinu Španjolsku

Pablo Casado Blanco je pritom mislio na Lluisa Companysa i Jovera, koji je proglasio katalonsku državu 1934. godine, a uhićen je vrlo brzo nakon toga. Šest godina kasnije ubijen je za vrijeme diktature Generalísima Francisca Franca, pravim imenom Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo.

Carles Puigdemont i Casamajó je od jučer pod intenzivnim pritiskom da napusti planove o objavi neovisnosti te regije od Kraljevine Španjolske nakon što su više od tri stotine i osamdeset tisuća unionista tijekom vikenda izašle na ulice Barcelone kako bi prosvjedovali protiv takve odluke, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Katalonija je Španjolska!

Po katalonskom zakonu o referendumu koji je službeni Madrid prozvao neustavnim, glasanje o neovisnosti danas započelo bi šestomjesečni proces pregovora o razlazu s Madridom prije regionalnih izbora i konačnog čina odvajanja.

No, Vlada Kraljevine Španjolske koju predvodi konzervativni premijer Mariano Rajoy Brey, ohrabrena nedjeljnim prosvjedima u Barceloni, prijestolnici Katalonije, danas je jasno objavila da će odmah odgovoriti na bilo kakvo glasanje u skupštini. “Pozivam razumne ljude u katalonskoj vladi… nemojte prijeći rub jer ćete sa sobom povući ljude”, poručila je zamjenica španjolskog premijera María Soraya Sáenz de Santamaría Antón u razgovoru za radio COPE.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó je od jučer pod intenzivnim pritiskom da napusti planove o objavi neovisnosti te regije od Kraljevine Španjolske nakon što su više od tri stotine i osamdeset tisuća unionista tijekom vikenda izašle na ulice Barcelone kako bi prosvjedovali protiv takve odluke

Bez obzira na današnju odluku katalonske vlade, Katalonija nema apsolutnu podršku ni katalonskog ni španjolskog naroda, niti od ikoga u Europskoj uniji, a najnovija izjava protiv katalonske neovisnsti od strane gradonačelnice Barcelone, Ade Colau Ballano , zatim od strane njemačke kancelarke Angele Dorothee Merkel, te jučerašnja izjava francuske ministrice za europske poslove Nathalie Loiseau, dostatno govori sama po sebi da katalonska vlada koju vodi predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó u svojim nakanama najvjerojatnije neće uspjeti.

(Theo Ljubić, Radio COPE, Reuters, AFP)

Facebook Komentari