Hrvatska sve više uvozi: Robni deficit u prvih sedam mjeseci ove godine povećan za 7,7%

Izvoz i dalje raste, ali ni uvoz ne posustaje, stoji u komentaru HGK na rezultate robne razmjene.

Veći broj djelatnosti gospodarstva u ovoj godini bilježi dobre izvozne rezultate. Ponajprije se to odnosi na naftnu industriju koja je zahvaljujući znatnom povećanju proizvodnje od 20,2% i rastu cijene sirove nafte na globalnom tržištu od približno 28% u prvih sedam mjeseci zabilježila povećanje vrijednosti izvoza od čak 64,7%.

Pritom je rast izvoza zabilježen prema starim značajnim tržištima, ali su otvorena i neka nova. Uz naftnu industriju, po dobrim izvoznim rezultatima najviše su se isticale farmaceutska industrija te znatno oporavljen izvoz ostalih prijevoznih sredstava, čiji najveći dio čini brodogradnja.

U odnosu na ukupno povećanje izvoza u prvih sedam mjeseci koje je na godišnjoj razini iznosilo 7,3 milijarde kuna, rast izvoza ovih triju djelatnosti iznosio je relativno visokih 3,7 milijardi kuna.

Međutim, nisu sve djelatnosti bile tako uspješne, pa je kod proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, proizvodnje namještaja i prehrambene industrije zabilježen veći ili manji pad vrijednosti izvoza u odnosu na prošlu godinu koji nije prelazio 7%.

Promatrano prema izvoznim tržištima, rast izvoza je bio prilično diversificiran. Znatno je povećan izvoz prema najvažnijem tržištu, odnosno tržištu Europske unije, ali i prema članicama CEFTA-e te prema američkom kontinentu.

Detaljnije promatrano, najveći rast izvoza u prvih sedam mjeseci ostvaren je prema Italiji, Njemačkoj, BiH, SAD i Srbiji.

S druge strane, oporavljena domaća potražnja, rastući izvoz te navedeni rast cijene sirove nafte doveli su do značajnog povećanja vrijednosti robnog uvoza.

Najveći rast zabilježen je upravo kod rudarstva i vađenja, čiji najveći dio čine sirova nafta i zemni plin, strojeva i uređaja te motornih vozila. Kao i kod izvoza, pad je zabilježen tek kod nekoliko djelatnosti, tako da je ukupna vrijednost uvoza povećana za 11,6% ili 9,9 milijardi kuna.

„Robni je deficit u prvih sedam mjeseci ove godine povećan za 7,7% u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, odnosno za 2,6 milijarde kuna, pri čemu se može očekivati da će se rast deficita bilježiti i na razini cijele godine“ rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Facebook Komentari