Španjolska pokrajina Katalonija se sprema primijeniti zakon o referendumu

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó za kojeg se otvoreno već govori da će biti uhićen i procesuiran zbog kršenja Ustava Kraljevine Španjolske (lijevo gore) i pobornici referenduma za Kataloniju

Španjolska pokrajina Katalonija je odlučila primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju, rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó  u televizijskoj emisiji emitiranoj jučer.

“Proglašenje neovisnosti, koje mi ne nazivamo ‘jednostranim’, predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenit ćemo ono što nalaže zakon”, rekao je katalonski lider za katalonski televizijski kanal TV3.

Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. listopada, parlament Katalonije bi trebao proglasiti neovisnost te pokrajine u roku od četrdeset i osam sati nakon što katalonske vlasti službeno proglase rezultate referenduma, prenosi britanska agencija Reuters.

Katalonska vlada je priopćila da se više od devedeset posto ljudi koji su izašli na referendum 1. listopada izjasnilo za otcijepljenje od Kraljevine Španjolske dok su španjolske vlasti referendum proglasile nezakonitim.

Izlaznost na referendum bila je četrdeset i tri posto. (Theo Ljubić, Reuters, TV3)

Facebook Komentari