Premijer Mariano Rajoy Brey: “Kraljevina Španjolska neće biti podijeljena!”

Španjolski premijer Mariano Rajoy Brey već je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 Ustava Kraljevine Španjolske koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju

Premijer Kraljevine Španjolske, Mariano Rajoy Brey izjavio je da Kraljevina Španjolska neće biti podijeljena, u interviewu za njemački Die Welt koji je objavljen nekoliko sati prije zakazane sjednice katalonskog parlamenta na kojoj bi mogao biti utrt put u proglašanje neovisnost te pokrajine.

»Kraljevina Španjolska apsolutno neće biti podijeljena«, kazao je španjolski premijer desnog centra, Mariano Rajoy Brey, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

»Nacionalno jedinstvo će biti sačuvano. Učinit ćemo sve što nam zakon osigurava da to zajamčimo«.

Velika većina građana Kraljevine Španjolske protivi se odvajanju pokrajine Katalonije

Sjedinca katalonskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o neovisnosti počinje večeras u 18 sati. Ako za to dobije zeleno svjetlo parlamenta, katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó mogao bi proglasiti neovisnost već u utorak, pišu svjetski mediji.

To je i sam najavio u nedjelju kada je u razgovoru za katalonski televizijski kanal TV3 naglasio da će Katalonija primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju.

»Proglašenje neovisnosti, koje mi ne nazivamo ‘jednostranim’, predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenit ćemo ono što nalaže zakon«, rekao je.
Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. listopada, parlament Katalonije bi trebao proglasiti neovisnost te pokrajine u roku od četrdeset i osam sati nakon što katalonske vlasti službeno proglase rezultate referenduma.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó za kojeg se otvoreno već govori da će biti uhićen i procesuiran zbog kršenja Ustava Kraljevine Španjolske (lijevo gore) i pobornici referenduma za Kataloniju

Katalonska vlada je priopćila da se više od devedeset posto ljudi koji su izašli na referendum 1. listopada izjasnilo za otcijepljenje od Kraljevine Španjolske dok su španjolske vlasti referendum proglasile nezakonitim. Izlaznost na referendum bila je četrdeset i tri posto.

Inače, za katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamaója se otvoreno već govori da će najvjerojatnije biti uhićen i procesuiran zbog kršenja Ustava Kraljevine Španjolske

Podsjetimo, španjolski premijer Mariano Rajoy Brey je nakon referenduma za španjolske i svjetske medije izjavio: “Dokazali smo da je naša demokratska država sposobna braniti se od ozbiljnih napada poput ovog koji je pokušan ovim nezakonitim referendumom. Neka odustanu od novih koraka na putu koji ne vodi nikamo”. Zahvalio je na podršci Europskoj uniji, najvećoj oporbenoj stranci u Kraljevini Španjolskoj, socijalističkoj radničkoj stranci (PSOE) te stranci centra Građani.

Konzervativni premijer Kraljevine Španjolske, Mariano Rajoy Brey i Pedro Sánchez Pérez-Castejón, vođa socijalističke stranke PSOE su definitivno protiv bilo kakvog odcjepljenja Katalonije od Kraljevine Španjolske

“Mogu vam jasno reći ono što svi vi već znate – danas nije bilo referenduma o samoodređenju Katalonije. Prisustvovali smo običnoj predstavi”, istaknuo je španjolski premijer Mariano Rajoy Brey dodavši da većina Katalonaca nije sudjelovala u današnjim događanjima.

“U toj neodgovornoj politici neki su pokušali utišati one koji misle drukčije. Povrijedili su temeljna prava te prekoračili osnovne granice demokratskog dekora”, obrušio se na katalonsku vladu koja zagovara odcjepljenje i stvaranje republike.

Prosvjeduje se u središtu Barcelone i protiv referenduma o nezavisnosti koji se odvio u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Protivnici referenduma pozvaju na jedinstvo Kraljevine Španjolske i uhićenje katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa

Premijer Mariano Rajoy Brey je pozvao ostale stranke u španjolskom parlamentu na zajedničko promišljanje budućnosti s kojom se trebaju suočiti ujedinjeni.

Nakon njega je konferenciju za medije održao Pedro Sánchez Pérez-Castejón, vođa socijalističke stranke PSOE. “Mi ćemo biti na visini zadatka. Bit ćemo garancija stabilnosti jer podržavamo pravnu državu”, rekao je. Narodna stranka desnog centra i lijevi centar PSOE mijenjaju se na vlasti u Kraljevini Španjolskoj posljednja četiri desetljeća te se protive izmjenama Ustava koje bi ozakonile referendum u španjolskoj pokrajini Kataloniji. (Theo Ljubić, Reuters, TV3)

Facebook Komentari