Islamska Republika Iran zaprijetila SAD-u “nemilosrdnim” odgovorom ako Donald John Trump proglasi Revolucionarnu gardu teroristima

Islamska Republika Iran je danas zaprijetila “nemilosrdnim” odgovorom ako Sjedinjene Američke Države proglase njihovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom. 

Službeni Teheran je zaprijetio tjedan dana prije nego američki predsjednik Donald John Trump objavi konačnu ocjenu o tome poštuje li Teheran međunarodni sporazum o svojem nuklearnom programu iz 2015. godine. Strahuje se da bi SAD mogao istupiti iz tog sporazuma. Američki predsjednik Donald John Trump bi također trebao proglasiti iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Zapovjednik iranske Revolucionarne garde, General-Major Mohammad Ali Jafari. upozorio je da će dodatne sankcije onemogućiti budući dijalog s SAD-om i da će Amerikanci morati preseliti svoje baze u regiji izvan dometa iranskih projektila koji iznosi dvije tisuće kilometara

“Nadamo se da SAD neće počiniti tu stratešku pogrešku”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi. “Ako počini, odluka Irana bit će čvrsta, odlučna i nemilosrdna i SAD će morati snositi sve njezine posljedice.”

Pojedinci i tvrtke povezane s Revolucionarnom gardom nalaze se na američkom popisu stranih terorističkih organizacija, ali cijela postrojba još ne.

Islamska Republika Iran je doslovce okružena američkim vojnim bazama koje se nalaze na teritorijima država saveznica SAD-a

“Ako je točna vijest da je američka vlada toliko glupa da smatra Revolucionarnu gardu terorističkom skupinom, tada će Revolucionarna garda smatrati da je američka vojska svugdje u svijetu kao Islamska država”, rekao je zapovjednik Revolucionarne garde, General-Major Mohammad Ali Jafari.

Upozorio je također da će dodatne sankcije onemogućiti budući dijalog s SAD-om i da će Amerikanci morati preseliti svoje baze u regiji izvan dometa iranskih projektila koji iznosi dvije tisuće kilometara. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari